АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СТРАТЕГІЙ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ДИНАМІЧНИЙ ПІДХІД - Юрчишин, Ярослав; Парасій-Вергуненко, Ірина; Безверхий, Костянтин; Матюха, Микола; Коршикова, Рената; Негоденко, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Результативність стратегічного управління значною мірою залежить від якості аналітичного забезпечення, яке дає змогу правильно оцінити внутрішні можливості підприємства, врахувати його здатність адаптуватись до наслідків впливу зовнішнього середовища, сформувати відповідні стратегії розвитку з урахуванням внутрішнього економічного потенціалу та своєчасно скоригувати управлінські стратегічні й тактичні рішення. Метою дослідження є розроблення методики аналізу ефективності функціональних стратегій торговельних підприємств на основі оцінки траєкторії руху ключових динамічних показників у системі координат за відповідний період. Методологічну основу проведеного дослідження становили фундаментальні праці вітчизняних і зарубіжних учених із проблем оцінки ефективності діяльності різних суб’єктів господарювання, у т. ч. торговельних. Для реалізації поставленої мети та виконання основних завдань дослідження використані такі методичні прийоми: аналіз і синтез, індукція та дедукція, метод асоціацій та аналогій, порівняння, моделювання, коефіцієнтний аналіз, аналіз у системі координат, ряди динаміки, графічні прийоми. У результаті проведеного дослідження запропоновано інноваційну методику аналізу ефективності чотирьох найважливіших функціональних стратегій: операційної, фінансової, маркетингової, кадрової. Сутність цієї методики полягає у візуалізації стратегічної поведінки ключових показників динаміки, які визначають результативність функціональних стратегій. При цьому аналітична оцінка базується на відстежуванні та інтерпретації траєкторії руху вектора у відповідних сегментах системи координат, яка залежить від темпів приросту ключових результативних показників і темпів приросту показників, які характеризують вхідні ресурси, що необхідні для досягнення поставлених стратегічних цілей. Застосування цього методу значно розширює інформативність аналітичних досліджень за допомогою не просто розрахунку статичних результативних показників, а й оцінювання динамічних змін у довгостроковій перспективі факторних показників, що дає змогу оцінити правильність тактичних дій управлінського персоналу та обґрунтувати найбільш ефективні заходи щодо досягнення стратегічних цілей.