СЦЕНАРНИЙ ПІДХІД ДО ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ МІГРАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ: ФОРМУВАННЯ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Бліхар, В’ячеслав; Лук’янова, Галина; Гобела, Володимир; Заяць, Ольга; Павлюк, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена розробці науково обґрунтованих підходів до вдосконалення правового регулювання міграційної політики України задля формування безпекового середовища й потенціалу до відновлення держави. Головною метою є побудова сценарних прогнозів міграційної кризи ЄС, спричиненої повномасштабним уторгненням росії в Україну. Для досягнення поставленої мети було застосовано багатоступеневу дослідницьку методологію, засновану на сценарному аналізі з використанням матричного підходу Шелла. На першому етапі дослідження проаналізовано міграційні потоки, викликані російським уторгненням: оцінено їхні масштаби, динаміку, географічну траєкторію та наслідки й для ЄС, і для України. Також досліджено сприйняття соціально-економічних умов і якості надання різних послуг і в Україні, і в країнах ЄС. На другому етапі було визначено ключові рушійні сили міграції з початку війни та використано ці результати для побудови матричної моделі факторів впливу. Третій етап розглядав критичні невизначеності – непередбачувані, але ключові елементи, що формують ландшафт безпеки України, – формуючи основу для сценарного планування. На четвертому етапі було розроблено три основні міграційні сценарії – оптимістичний, реалістичний і песимістичний, – відображені вздовж двох осей: тривалість / результат війни та інтеграційна позиція ЄС щодо України. П’ятий етап включав експертну оцінку доцільності кожного сценарію та рівня консенсусу щодо їхньої правдоподібності. Заключний етап призвів до формулювання концептуальної правової бази через запропоновану державну програму «М’яке повернення». Ця програма запроваджує правові інструменти для інтеграції міграційної політики в порядок денний національної безпеки України з акцентом на сприянні поверненню людського капіталу. Вона включає положення про законодавчу підтримку, механізми залучення діаспори й інструменти для дистанційної громадянської та економічної участі, такі як електронне резидентство й цифрові платформи. Поєднуючи правову реформу зі стратегічним передбаченням, дослідження представляє перспективну модель управління міграцією в умовах воєнного часу.