ВПЛИВ УПРОВАДЖЕННЯ ВІДНОВЛЮВАНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ НА ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇН-РАНТЬЄ - Раджиб, Вісам; Джафаар, Мхамед Радхі; Фарес, Таліб Хусейн; Алмагтоме, Акіл; Аль-Етарі, Аднан Давуд (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Дослідження спрямоване на вивчення ролі впровадження відновлюваних джерел енергії в досягненні економічного розвитку в державах-рантьє з особливим акцентом на Іраку як прикладі, використовуючи панельні дані з 2010 по 2022 рік. У роботі використано метод аналізу моделювання рівнянь регресії, що використовує більше змінних, і схема вибірки кластерів пропорційного розміру ймовірності EViews. Отримані результати свідчать про те, що видобуток нафти в країнах-рантьє перебуває в оберненій залежності від використання альтернативних джерел енергії. Виробництво відновлюваної енергії в країнах-рантьє скорочується в міру зростання залежності від альтернативної або чистої енергії, що погіршує становище країн-рантьє з погляду забезпечення їх фінансовими ресурсами, які часто спрямовують на споживчі та неінвестиційні цілі, що не служать реальним програмам економічного розвитку. Крім того, доля країн-рантьє, які покладаються на відновлювані ресурси, такі як нафта, є невизначеною, залежить від міжнародних економічних коливань і може запропонувати потенційний шлях втечі від глобальних економічних криз. Тому для країн-рантьє, включаючи Ірак, украй важливо вдатися до економічної диверсифікації, щоб іти в ногу з міжнародними економічними коливаннями, диверсифікувати джерела доходів і підвищувати конкурентоспроможність на світових ринках. Це дослідження рекомендує стратегії більш ефективного інвестиційного планування для досягнення доступу до відновлюваної енергії шляхом сталих внутрішніх політичних зусиль, спрямованих на залучення фінансування та проєктів, а також регіонального узгодження в глобальному управлінні енергетикою. Це може призвести до залучення причиново-наслідкових інвестицій ОЕСР до бюджету Іраку, незважаючи на низьке чисте надходження прямих іноземних інвестицій, спрямованих на досягнення цілей сталого розвитку.