НАПРЯМИ ГАРМОНІЗАЦІЇ ВПЛИВУ ЦИФРОВОГО ТА ТРАДИЦІЙНОГО МАРКЕТИНГУ ПІДПРИЄМСТВА НА ПОВЕДІНКУ СПОЖИВАЧА - Романуша, Юлія; Петченко, Марина; Якушев, Олександр; Проданова, Лариса; Чепурда, Лариса (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті проведене комплексне теоретичне дослідження напрямів гармонізації засад розвитку традиційного та цифрового маркетингу підприємства як єдиної системи позитивного впливу на поведінку споживача. Актуальність розв՚язання поставленої проблеми дослідження полягає в розширенні концептуальних засад інтеграції традиційного та цифрового маркетингу в єдину систему сучасного маркетингу з метою створення ефективних стратегій досягнення цільових показників розвитку бізнесу за рахунок формування та розширення сегментів цільової аудиторії шляхом підвищення ступеня персоналізації та забезпечення високого рівня задоволення споживчих потреб. У результаті дослідження теоретичних засад сутності поведінки споживача та визначення співвідношення між поняттями традиційного й цифрового маркетингу запропоновано розглядати поведінку споживача як складну й багатофакторну категорію, формування та управління якою обумовлюється впливом сукупності традиційних і цифрових маркетингових інструментів. Методичний інструментарій дослідження охоплює методи порівняльного аналізу, емпіричного аналізу, статистичного моделювання та математичні методи. Результатом дослідження є запропонована модель комплексу сучасного маркетингу, який автори пропонують розуміти як гібридну систему, де кожен із компонентів 7P інтегрує в собі традиційні й цифрові аспекти, створюючи єдиний та узгоджений досвід для споживача. Розвинуто теоретичні засади та запропоновано до практичного використання вдосконалену схему моделі поведінки споживача з визначенням класифікаційних ознак реклами в каналах цифрового маркетингу при формуванні впливу на підсвідомість споживача. Результати проведеного дослідження можуть бути корисні для маркетологів, власників бізнесу та науковців, які присвячують дослідження питанням гармонізації в єдину систему дії традиційних і цифрових маркетингових стратегій у сучасному бізнес-середовищі. У статті проведено комплексне теоретичне дослідження напрямів гармонізації засад розвитку традиційного та цифрового маркетингу підприємства як єдиної системи позитивного впливу на поведінку споживача. Актуальність вирішення поставленої проблеми дослідження полягає у розширенні концептуальних засад інтеграції традиційного та цифрового маркетингу у єдину систему сучасного маркетингу з метою створення ефективних стратегій досягнення цільових показників розвитку бізнесу за рахунок формування та розширення сегментів цільової аудиторії шляхом підвищення ступеня персоналізації та забезпечення високого рівня задоволення споживчих потреб. В результаті дослідження теоретичних засад сутності поведінки споживача та визначення співвідношення між поняттями традиційного та цифрового маркетингу запропоновано розглядати поведінку споживача як складну та багатофакторну категорію, формування та управління якою обумовлюється впливом сукупності традиційних та цифрових маркетингових інструментів. Методичний інструментарій дослідження охоплює методи порівняльного аналізу, емпіричного аналізу, статистичного моделювання та математичні методи обчислення інтегральних показників ефективності маркетингової діяльності. Емпіричний аналіз підтверджує, що поєднання традиційних та цифрових маркетингових стратегій є ключовим фактором успішної маркетингової стратегії. Розроблено етапи стратегії просування бізнесу в цифровому маркетинговому середовищі та запропоновано математичні моделі вимірювання ефективності маркетингових інструментів. Результатом дослідження є запропонована модель комплексу сучасного маркетингу, під яким пропонується розуміти гібридну систему, де кожен із компонентів 7P інтегрує у собі традиційні та цифрові аспекти, створюючи єдиний та узгоджений досвід для споживача. Розвинуто теоретичні засади та запропоновано до практичного використання удосконалену схему моделі поведінки споживача з визначенням класифікаційних ознак реклами у каналах цифрового маркетингу при формуванні впливу на підсвідомість споживача. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для маркетологів, власників бізнесу та науковців, які присвячують дослідження питанням гармонізації у єдину систему дії традиційних та цифрових маркетингових стратегій у сучасному бізнес-середовищі.