ГЕНЕРАТИВНИЙ ШІ В УПРАВЛІННІ ПРОЄКТАМИ: ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ФІНАНСОВИХ ПОКАЗНИКІВ - Антонюк, Дмитро; Бікулов, Дамір; Карпенко, Андрій; Беисенова, Ляззат; Полусмяк, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Управління проєктами й надалі стикається з високим рівнем невдач через перевищення бюджету, затримки виконання та недостатню якість результатів, що безпосередньо спричиняє фінансову неефективність. Це дослідження аналізує, як генеративний штучний інтелект (ШІ) може підвищити й операційну, і фінансову ефективність у проєктному менеджменті. Мета полягає у визначенні впливу ШІ на ефективність із акцентом на фінансові результати, оцінювані за критеріями контролю витрат, дотримання термінів і якості результатів. Методологія поєднує огляд літератури, сценарне моделювання для ІТ, будівельних, консалтингових, освітніх і наукових проєктів і порівняльний аналіз із використанням нечіткої логіки для врахування невизначеності. Поряд з операційними аспектами автори аналізували фінансові показники, такі як ROI, відхилення бюджету та частота перевитрат. Результати показують, що генеративний ШІ підвищує ефективність на всіх фазах життєвого циклу проєкту. Використання ШІ дозволяє скоротити час реалізації на 10–15%, зменшити бюджетні відхилення на 10–20% і підвищити якість результатів завдяки автоматизації, точнішому прогнозуванню та оптимізації використання ресурсів. Найбільший фінансовий ефект спостерігається в проєктах, орієнтованих на знання (ІТ, консалтинг), де ШІ забезпечує ухвалення рішень на основі даних, точне фінансове планування та вищий рівень ROI. У будівельних проєктах ефект помірний і пов’язаний переважно зі зменшенням ризиків і точністю планування. Висновки підтверджують, що ШІ не замінює класичних методологій (Agile, Waterfall), а посилює їх, підвищуючи фінансову дисципліну та компенсуючи слабкі місця. Для ефективного впровадження організаціям слід ураховувати галузеву специфіку, інвестувати в навчання персоналу та забезпечувати надійність управління даними й ризиками. Генеративний ШІ постає стратегічним драйвером фінансової ефективності та конкурентної переваги в управлінні проєктами.