ЕКОНОМІЧНІ, ЕКОЛОГІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ВИМІРИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Мащенко, Марина; Сергієнко, Олена; Татар, Марина; Кліменко, Олена; Тєшева, Лариса; Камельчук, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Оцінка екологічної безпеки промислових підприємств стосується оцінки й аналізу заходів промислової екологічної безпеки та вразливостей для захисту від потенційних загроз і ризиків для навколишнього середовища. Проводячи оцінку екологічної безпеки, промислові підприємства можуть проактивно виявляти й усувати прогалини в безпеці, зменшувати потенційний вплив на навколишнє середовище та забезпечувати дотримання нормативних актів. Метою дослідження є оцінка рівня екологічної безпеки промислових підприємств, трансформація стратегій для зменшення екологічних ризиків і формування рекомендацій для одночасного підвищення економічної та екологічної безпек. Наше дослідження пропонує вдосконалену структуровану методологію побудови системи показників екологічної безпеки для промислових підприємств. На відміну від традиційних підходів, запропонований метод дотримується систематичної послідовності, яка включає визначення цілей і діагностичних завдань, збирання та обробку відповідних даних і зрештою формування комплексної системи показників. Центральним у цьому підході є розробка інтегрального показника, що відображає загальний рівень екологічної безпеки, який виводиться зі збалансованого набору соціально-економічних, техніко-технологічних, науково-інноваційних та управлінсько-організаційних вимірів, що включає й внутрішні, і зовнішні фактори, які впливають на діяльність підприємства. Унікальність запропонованої моделі полягає у використанні геометричного середнього для синтезу інтегральних показників в економічній, екологічній та соціальній галузях, ураховуючи при цьому значущість кожного компонента. Цей механізм зважування забезпечує більш точну та нюансовану оцінку, враховуючи різний вплив окремих показників на загальну екологічну безпеку. Рівень екологічної безпеки було розраховано для трьох компаній залізничної транспортної галузі. Також ми сформували стратегії пом’якшення екологічних ризиків, які дозволяють промисловим підприємствам підвищити й економічну стійкість, і екологічну цілісність та покращити свою загальну безпеку. Крім того, ми запропонували рекомендації для одночасного покращення економічної та екологічної безпек промислових підприємств.