ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ЕКОНОМІЧНИМ ЗРОСТАННЯМ, ФІНАНСОВИМИ ОБМЕЖЕННЯМИ ТА ФІНАНСОВИМИ ПОКАЗНИКАМИ: ДОКАЗИ З КИТАЮ - Сю, Цзяці; Абд-Кадір, Хазліна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
ESG став міжнародно визнаним показником загального рівня розвитку всередині компанії. У цьому дослідженні емпірично вивчається вплив ESG на корпоративні фінансові показники китайських компаній, що котируються на біржі А, у виробничій галузі за 2019-2023 роки. У дослідженні розглянуто методи панельної регресії з метою перевірки гіпотез. Крім того, процес медіації також розглянуто для розуміння впливу фінансових обмежень. Оцінки ESG були отримані з рамкової системи рейтингу Huazheng ESG, а фінансові дані та дані фірм були отримані з бази даних CSMAR. За результатами дослідження встановлено, що показники ESG мають статистично значущий і позитивний вплив на фінансові показники (коефіцієнт = 0,014, р<0,01). Крім того, було виявлено, що показники ESG пом’якшують фінансові обмеження (коефіцієнт = –0,550, p < 0,01), що в свою чергу позитивно впливає на фінансові результати (коефіцієнт = –0,015, p < 0,01). Це вказує на наявність часткового опосередкованого ефекту. Нарешті, аналіз підгруп показує, що фінансові вигоди від практик ESG більш виражені в недержавних підприємствах (коефіцієнт = 0,014, р < 0,01), ніж у державних підприємствах (ДП) (коефіцієнт = 0,013, р < 0,01). Це свідчить про те, що структура власності відіграє пом’якшувальну роль у відносинах. Це дослідження надає емпіричні докази того, що оптимізація ефективності ESG може підвищити ринкову конкурентоспроможність зареєстрованих на біржі виробничих компаній у Китаї, а також пропонує теоретичне підґрунтя для вироблення внутрішньої економічної політики компаній. Це також має суттєві наслідки для компаній, оскільки дослідження показує, що принципи ESG повинні бути впроваджені компаніями для забезпечення стратегічного планування, а також для зменшення фінансових обмежень і покращення фінансових результатів.