СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ ІННОВАЦІЙНО АДАПТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ У СТАРТАП-БІЗНЕСІ ГЛОКАЛІЗОВАНИХ РИНКІВ - Фастовець, Наталія; Харчук, Тетяна; Подольська, Ольга; Лутковська, Світлана; Воронько-Невіднича, Тетяна; Левківська, Лариса (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті досліджено стратегічні аспекти управління фінансами інноваційно адаптивних стартапів у контексті глокалізованих ринків. Автори розглядають унікальне поєднання глобальних економічних тенденцій із локальними соціально-економічними та регуляторними умовами, які формують нові виклики для фінансового планування в стартап-бізнесі. В основу дослідження покладено аналіз фінансової звітності п’яти українських стартапів, що функціонують у різних секторах економіки, включаючи логістику, фінансові технології та інновації. Методологія дослідження включає оцінку ключових фінансових показників, таких як структура активів, рентабельність, ліквідність, податкове навантаження та дебіторська заборгованість. У межах роботи здійснено побудову моделі стратегічного управління фінансами, яка поєднує управління активами, оптимізацію капіталу та адаптацію до специфіки глокалізованого середовища. Значну увагу приділено аналізові впливу кількісних змін персоналу на фінансові результати, а також вивченню взаємозв’язку між витратами та доходами за допомогою регресійного моделювання. Виявлено сильну позитивну кореляцію між інвестиціями в людський капітал та прибутковістю підприємств, а також підтверджено ефективність упровадження фінансових технологій (fintech) у підвищенні адаптивності бізнесу. На основі отриманих результатів сформульовано практичні рекомендації щодо оптимізації податкового планування, упровадження цифрових платформ для управління грошовими потоками та формування фінансових стратегій для глобального масштабування. Запропонована модель має прикладне значення для керівників стартапів, інвесторів і консультантів, які прагнуть підвищити фінансову стійкість підприємства в умовах високої невизначеності, обмежених ресурсів іа конкуренції на глокалізованих ринках. Стаття також має теоретичне значення, розширюючи уявлення про фінансове управління в нових економічних умовах, де успіх залежить від здатності підприємств поєднувати гнучкість з аналітичною точністю.