ВПЛИВ «БРУДНИХ» ГРОШЕЙ НА ПОВЕДІНКОВІ АСПЕКТИ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ У ПОВОЄННІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ - Гончаренко, Ірина; Бережна, Леся; Березіна, Олена; Бойніцка, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі досліджено вплив «брудних» грошей на діяльність суб’єктів поведінкових фінансів у повоєнний період України через інструменти та структури фінансового ринку. Метою дослідження є виявлення механізмів і масштабів впливу нелегальних грошових потоків на ухвалення фінансових рішень інвесторів, підприємств та інших учасників фінансового ринку в умовах післявоєнної трансформації економіки України. Для досягнення поставленої мети в дослідженні застосовано комплекс методів: системний аналіз фінансових потоків, статистичний та економетричний аналіз поведінкових моделей фінансових агентів, а також контент-аналіз законодавчих і регуляторних документів щодо боротьби з відмиванням доходів. Особлива увага приділена оцінці змін у поведінкових стратегіях суб’єктів фінансового ринку, зумовлених наявністю «брудних» грошей, а також ролі фінансових інститутів у мінімізації ризиків і зловживань. Результати дослідження демонструють, що «брудні» гроші істотно впливають на поведінку учасників фінансового ринку, породжуючи низку негативних ефектів: спотворення інформаційного поля, посилення фінансової нестабільності, збільшення рівня ризику та послаблення довіри до інституцій. Водночас виявлено, що ефективність державних регуляторних заходів і розвиток інституційних механізмів фінансового контролю відіграють ключову роль у стримуванні негативного впливу та підвищенні прозорості ринкових процесів. За результатами дослідження сформовано рекомендації щодо вдосконалення систем протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, а також адаптації поведінкових моделей суб’єктів фінансової діяльності до нових викликів післявоєнного періоду. Запропонований комплексний підхід дозволить підвищити стабільність фінансової системи України, сприяти залученню інвестицій і створенню здорового економічного середовища.