ПОВЕДІНКОВИЙ ВИМІР ПОДАТКОВИХ ФІНАНСІВ: КЕЙС УКРАЇНИ - Крисоватий, Андрій; Сидор, Ірина; Валігура, Володимир; Коваль, Світлана; Яковець, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Поведінковий вимір податкових фінансів забезпечують індикатори результатів фінансової поведінки суб’єктів спільної діяльності (органів публічної влади, платників податків). Від вибору вектора фінансової поведінки цих суб’єктів залежить ефективність реалізації фіскальної політики, функціонування податкової системи, успішність новітніх реформ у царині публічних фінансів загалом. Метою цього дослідження є обґрунтування впливу поведінкових факторів суб’єктів фіскального простору на наповнення публічних фондів і прояви девіантної поведінки через ухиляння від виконання податкових зобов’язань, корупційні дії, шахрайство та зловживання з податковими фінансами. У статті визначено вплив публічних інститутів та інституцій на формування сприятливого фіскального середовища функціонування публічних фінансів як царини спільних взаємодій і комунікацій між суб’єктами економіки. Доведено, що в середовищі фіскального простору ці суб’єкти здатні обирати різнополярні вектори фінансової поведінки шляхом ухвалення рішень щодо превалювання вибору в забезпеченні власних індивідуальних інтересів (девіантна поведінка) або ж узгодження інтересів усіх суб’єктів економіки та задоволення публічних інтересів суспільства (доброчесна поведінка). Проведено аналіз впливу податкових ініціатив органів публічної влади за останні роки на наповнення централізованих фондів і на ухиляння від виконання податкових зобов’язань. Подано характеристику найбільш типових схем ухиляння від оподаткування з аналізом бюджетних втрат за роками. Визначено причини, мотиви та морально-етичне підґрунтя процесів ухиляння від оподаткування відповідно до теоретичних постулатів поведінкової економіки. Подано оцінку податкового індексу України. Окреслено перспективи врахування поведінкових аспектів при формуванні нової моделі управління публічними фінансами в частині налагодженні співпраці інституцій публічної влади з платниками податків і громадянським суспільством, зміцнення довіри до владних інституцій у сучасних і повоєнних намірах макроекономічного зростання нашої держави.