ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ СТРУКТУРУВАННЯ ЕКОСИСТЕМИ БУДІВЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ - Омельчук, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Стаття присвячена перевірці гіпотез щодо узгодженості екосистемної концепції стратегічного розвитку бізнесу із завданнями наближення галузевих бізнес-моделей до принципів сталого розвитку та підвищення адаптивності належних до екосистеми підприємств, до змін технологічних, макроекономічних та інституційних умов функціонування. Було проведено аналітичне групування та кореляційно-регресійний аналіз для обґрунтування тези, що функції, виконувані галузями, залученими до бізнес-екосистеми з ядром в українському будівництві, мають суттєві відмінності порівняно з тими, що теоретично обґрунтовані в науковій літературі. Установлено суттєву різницю між фактичними рушійними силами й тенденціями формування екосистеми в економіці України та теоретичними уявленнями про закономірності розподілу ролей, вигід і витрат у процесі формування та розвитку бізнес-екосистеми. Зокрема, теоретичні тези про те, що розвиток бізнес-екосистеми надає додаткові переваги тим підприємствам і галузям, які беруть на себе більший тягар фінансування інновацій, не отримали емпіричного підтвердження. Було виявлено, що найкращі умови для відтворення ресурсного потенціалу отримали галузі, що займаються торговельним посередництвом, а ключові галузі для інновацій (діяльність у царині архітектури та інженерії) зазнали значного тиску через відставання темпів зростання цін на власні послуги порівняно з цінами інших учасників бізнес-екосистеми.