СТРАТЕГІЧНА МОДЕЛЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - Череп, Алла; Череп , Олександр; Дашко , Ірина; Огренич, Юлія; Бехтер, Лілія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Проблема забезпечення соціально-економічної безпеки підприємств набуває особливого значення в умовах інноваційного розвитку, що зумовлений високим темпом і динамікою технологічних, ринкових і соціальних трансформацій. Це період підвищеної вразливості та нестабільності функціонування підприємств, оскільки інноваційний розвиток може супроводжуватися непередбачуваними організаційними й соціальними наслідками. У цьому контексті було доведено, що соціально-економічна безпека підприємства є ототожненням його стабільного та продуктивного функціонування, збереження його суб’єктності, а також лежить в основі повної реалізації своєї місії. Метою дослідження є створення стратегічної моделі забезпечення соціально-економічної безпеки підприємств і розробка на цій основі методологічного підходу, спрямованого на прогресивне підвищення рівня соціально-економічної безпеки підприємства на засадах інноваційного розвитку. Теоретико-методологічною базою дослідження є низка наукових уявлень і концепцій: погляди науковців на сутність і зміст соціально-економічної безпеки підприємства, системний підхід в економіці, концепція ієрархічних рівнів економічної безпеки, уявлення про складові та рівні соціально-економічної безпеки підприємств, уявлення про інноваційний потенціал персоналу підприємства. Створено універсальну модель забезпечення соціально-економічної безпеки підприємств в умовах інноваційного розвитку, яку можна використовувати для створення безпечного соціально-економічного простору на підприємствах різних типів і змісту діяльності. У рамках моделі визначено стратегічні цілі забезпечення соціально-економічної безпеки, що складають її змістове ядро, а також виокремлено критерії та індикатори ефективності організації безпечного середовища підприємства, що складають основу методологічного підходу до оцінки стану його забезпечення. Доведено, що соціально-економічну безпеку підприємства слід розглядати й забезпечувати в нерозривному зв’язку з його інноваційним розвитком.