ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ І ДОБРОБУТ РІЗНИХ ПОКОЛІНЬ: ДОСВІД ІЗ ПАТУМ ТАНІ, ТАЇЛАНД - Суванна, Танварат; Таколсрі, Супачок; Конгкаев, Тхарітсая; Шангхум, Промпонг (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Цей дослідницький проєкт був проведений із метою оцінки рівня фінансової грамотності жителів Таїланду, що включає фінансові знання, фінансові погляди та фінансову поведінку, які впливають на фінансовий добробут. За допомогою багатоступеневої вибірки в рамках дослідження було опитано 510 жителів із 7 районів і 15 підрайонів провінції Патхум Тані 2024 року з метою підтримки концепції розвитку «розумного міста». За даними описової статистики, середній показник фінансового ставлення вибірки становив 65,19%, що перевищувало контрольний показник ОЕСР (2020) на рівні 60%. Однак середній показник фінансових знань вибірки становив 63,28%, що було нижче за контрольний показник ОЕСР (2020) на рівні 71,43%. Середній показник фінансової поведінки вибірки становив 60,52%, що також було нижче за еталонний показник ОЕСР (2020) – 66,67%. Покоління Y мало вищі середні показники фінансового благополуччя, ніж покоління Z, покоління X та бебі-бумери. Крім того, покоління Y мало вищі середні показники фінансових навичок, ніж покоління Z, покоління X та бебі-бумери, особливо в компоненті середніх показників фінансових знань, де покоління Y також отримало вищі бали, ніж інші вікові групи. У результаті застосування моделі множинної регресії для аналізу інференційної статистики було виявлено, що фактори фінансових знань значно впливали на фінансове благополуччя мешканців на рівні статистичної значущості 0,05, а фактори фінансової поведінки значно впливали на фінансове благополуччя мешканців на рівні статистичної значущості 0,01. Однак фактори фінансового ставлення не мали значного впливу на фінансове благополуччя. Мешканці повинні отримати розширені фінансові знання з таких підтем, як часова вартість грошей і розрахунок основної суми та відсотків, які є фундаментальними принципами заощадження й інвестування, що впливатимуть на довгострокове фінансове благополуччя та справді сприятимуть становленню розумних людей у розумному місті Таїланду.