ІНДЕКС ФІСКАЛЬНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ В КОНТЕКСТІ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Поліщук, Вадим; Дорош, Вікторія; Іщук, Леся; Ніколаєва, Анжела; Олександренко, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Інтенсивна концентрація фінансових ресурсів довела свою ефективність у підтримці обороноздатності країни. Проаналізовано основні загрози фінансовій стабільності, які становлять довгострокові ризики платоспроможності. У довгостроковій перспективі очікуване банкрутство вимагає системних реформ у царині оподаткування та управління державними фінансами. Оцінка міжнародної допомоги продемонструвала її ключову роль у підтримці макрофінансової стабільності. Водночас було зазначено, що надмірна залежність від міжнародних фінансових ресурсів створює ризики для майбутньої фінансової незалежності. Визначені потреби європейської інтеграції продемонстрували важливість гармонізації української фіскальної політики з принципами прозорості, відповідальності та підзвітності. Продемонстровано необхідність цифровізації бюджетних процесів і підтверджено необхідність упровадження європейських практик управління державним боргом. Аналіз європейського законодавства країн-членів ЄС показав, що фіскальна дисципліна та стабільні правила дозволяють забезпечити стійкість до криз. Підтверджено, що адаптація підходів України до критеріїв стійкості боргу ЄС забезпечить більшу передбачуваність фіскальної політики в повоєнному контексті. Сформульовані концептуальні підходи показали, що повоєнна фінансова стратегія повинна поєднувати економічне відновлення з модернізацією основних фінансових установ. Індекс фіскальної стабільності може бути використаний для виділення динаміки поступового зміцнення фінансової системи. Доведено, що державні інвестиції, механізми державно-приватного партнерства та податкові пільги є основою для відновлення довіри до державних фінансів і закладають основи для сталого економічного розвитку.