ФІНАНСУВАННЯ ІНТЕРНЕТ-МАРКЕТИНГУ З ПРОСУВАННЯ БРЕНДУ (ПРОДУКЦІЇ) УКРАЇНСЬКИХ БУДІВЕЛЬНИХ КОМПАНІЙ - Дружинін, Максим; Малихін, Михайло; Федоров, Вячеслав; Кучеренко, Олександр; Ратніков, Дмитро; Загородній, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У роботі автори розглянули актуальні аспекти фінансування інтернет-маркетингу будівельних компаній в умовах цифрової трансформації ринку. З огляду на зростання ролі цифрових каналів у просуванні продукції та бренду, проаналізовано сучасний стан маркетингової діяльності підприємств будівельної галузі України, виокремлено найбільш поширені проблеми, що виникають у процесі організації та фінансування інтернет-маркетингових кампаній. Дослідження засвідчило, що попри поступове зростання зацікавлення компаній у цифрових інструментах, відсутність цілісного підходу до планування бюджету маркетингових активностей, недостатній рівень кваліфікації персоналу та ігнорування стратегічної складової призводять до зниження ефективності вкладень у цей напрям. На основі проведеного аналізу автори запропонували адаптивну модель фінансування інтернет-маркетингу, яка враховує масштаб діяльності компанії (малий, середній або великий бізнес), ринкові умови, тип продукції, що просувається, а також доступність ресурсів. Модель побудована так, щоб дати змогу будівельним компаніям гнучко та обґрунтовано формувати маркетинговий бюджет, розподіляючи пріоритети між SEO, контекстною рекламою, CRM-системами, брендингом, автоматизацією та аналітикою. Запропонований підхід базується на поєднанні практичного аналізу ринку та оцінки ефективності цифрових інструментів, які використовують у галузі будівництва. Результати дослідження можуть бути використані як теоретична база для подальших наукових розробок у царині фінансування диджитал-маркетингу, а також як практичний інструмент для керівників і маркетологів будівельних підприємств у процесі ухвалення рішень щодо ефективного використання ресурсів для просування бренду на цифрових платформах.