УПРАВЛІНННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ВИДАТКІВ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ В АСПЕКТІ ВИКЛИКІВ ВОЄННОГО ЧАСУ - Левицька, Інна; Климчук, Альона; Тарасюк, Галина; Білецька, Наталія; Каленська, Віталіна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Проблематика ефективного витрачання коштів місцевих бюджетів перебуває в полі зору наукової спільноти вже кілька століть поспіль, проте нові етапи суспільного розвитку чи локально обумовлені суспільно-політичні зміни в окремих країнах обумовлюють активізацію її досліджень у контексті пошуку напрямів виконання нових завдань чи розв’язання проблем. І в цьому контексті питання ефективності видатків місцевих бюджетів в Україні воєнного часу також потребує додаткового вивчення, особливо з урахуванням відсутності чітких перспектив завершення бойових дій і повернення до мирного життя. Методологічну основу дослідження склали загальнонаукові та спеціальні методи економічної теорії, зокрема методи теоретичного узагальнення, порівняльного й критичного аналізу з метою всебічного розгляду досліджуваного питання. У процесі дослідження було використано дані офіційного державного порталу Openbudget, Державної служби статистики України, Вінницької, Житомирської та Хмельницької обласних військових адміністрацій, а також Єдиного державного реєстру декларацій посадових осіб і опрацьовано їх із використанням методів статистичного аналізу (порівняння, групування, визначення часток, розрахунок середніх значень), методів рейтингування, систематизації, установлення причиново-наслідкових зв’язків і графічного представлення результатів. На основі вивчення новітніх напрацювань із проблематики управління ефективністю видатків місцевих бюджетів і представників окремих наукових шкіл, і міжнародних організацій окреслено коло проблемних моментів у частині ефективного витрачання бюджетних коштів. Із метою порівняння видаткової частини місцевих бюджетів було обрано для дослідження Вінницьку, Житомирську та Хмельницьку області, керуючись міркуваннями щодо схожих умов їх віддаленості від лінії бойових дій і при цьому перманентного перебування в зоні враження під час повітряних атак. Досліджено динаміку обсягів доходної та видаткової частин обласних бюджетів, проведено рейтингування статей видатків з акцентом на змінах воєнного часу, здійснено аналіз витрат на утримання персоналу й топкерівництва органів регіональної влади. Запропоновано й обґрунтовано конкретні шляхи впровадження базисних елементів подальшого формування систем ефективного управління видатками місцевих бюджетів.