ВПЛИВ ESG-ФАКТОРІВ НА ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ ТА ТОРГІВЛЮ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО ФІНАНСУВАННЯ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Андрусів, Уляна; Столяренко, Олена; Купалова, Галина; Гончаренко, Наталія; Маринчак, Лілія; Чучук, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У роботі досліджено вплив факторів ESG на формування інвестиційної стратегії та торгівлю цінними паперами в контексті сталого фінансування для українських підприємств. Проаналізовано сучасний стан розвитку інструментів сталого фінансування на фондовому ринку України, що виявило значне відставання від світових тенденцій: частка цінних паперів компаній із публічними ESG-стратегіями становить менш ніж 5% від загального обсягу торгів, водночас випуск «зелених» облігацій не перевищує 0,3% від загального обсягу емісії корпоративних облігацій. На основі емпіричних даних виявлено основні бар’єри для розвитку ESG-інвестування в Україні: неналежна нормативно-правова база, інформаційна асиметрія, обмежена ліквідність фондового ринку, недостатня поінформованість учасників ринку, слабкий розвиток спеціалізованої інфраструктури. Проведено оцінку готовності інфраструктури фондового ринку України до впровадження принципів відповідального інвестування за п’ятьма ключовими компонентами, які виявили найвищий рівень готовності в торговельному компоненті (6,8 із 10 пунктів) та найнижчий – в інформаційно-аналітичній складовій (3,2 бала). Опитування 50 публічних компаній установило зростання обізнаності щодо важливості факторів ESG: 68% респондентів уважають, що інтеграція ESG-критеріїв позитивно вплине на вартість компанії в довгостроковій перспективі. Було визначено галузеве впровадження практик ESG в Україні, при цьому лідирують енергетичний сектор і телекомунікації, а найнижчий рівень інтеграції спостерігаємо в секторах нерухомості та роздрібної торгівлі. Кореляційний аналіз підтвердив позитивний зв’язок між рівнем ESG-практик і рентабельністю активів компанії. На основі проведеного дослідження розроблено комплексний набір практичних рекомендацій для регуляторів ринку, фондових бірж, інституційних інвесторів та емітентів щодо інтеграції ESG-критеріїв у функціонування вітчизняного фондового ринку.