МЕТОДОЛОГІЯ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ Й ІННОВАЦІЙНОГО МАРКЕТИНГУ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АГРОПЕРЕРОБНИХ СМАРТПІДПРИЄМСТВ - Білецька, Ірина; Пахнюк, Захар; Благун, Іван; Охріменко, Ігор; Бєлялов, Талят; Шувар, Антін (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні вивчено взаємозв’язок між фінансовим менеджментом та інноваційним маркетингом у торговельній діяльності агропереробних смартпідприємств. Акцент зроблено на тому, що поєднання сучасних фінансових інструментів управління з інноваційними маркетинговими стратегіями є ключовим фактором забезпечення конкурентоспроможності й стійкості компаній у мінливому глобальному середовищі. Проведено аналіз фінансово-економічних показників провідних підприємств галузі, простежено динаміку їхньої інвестиційної активності, експортної орієнтації та особливості використання маркетингових інструментів для зміцнення ринкових позицій. Використання статистичних методів та економіко-математичного моделювання дозволило кількісно оцінити вплив чистого доходу від реалізації продукції й витрат на маркетинг на рівень фінансової автономії підприємств. Результати дослідження показують, що підприємства, які активно впроваджують інноваційні маркетингові інструменти й поєднують їх із ефективним фінансовим менеджментом, демонструють вищий рівень фінансової стабільності, здатність адаптуватися до коливань ринку та формують передумови для довгострокового зростання. Значна увага приділена експортній діяльності як чинникові інтеграції в міжнародні ринки та підвищення фінансової автономії компаній. Показано, що великі підприємства галузі схильні до активної інвестиційної політики, яка в короткостроковій перспективі може створювати негативний грошовий потік, проте в довгостроковій перспективі забезпечує модернізацію та зміцнення конкурентних переваг. Отож, системне поєднання фінансового менеджменту та інноваційного маркетингу в агропереробних смартпідприємствах є не просто умовою підвищення ефективності їхньої діяльності, а й стратегічним напрямом розвитку, що визначає їхню стійкість, інвестиційну привабливість і здатність забезпечувати економічну безпеку держави в умовах глобальної економічної турбулентності.