ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ГІПЕРДИНАМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПОЛІТИКИ МІЖНАРОДНОЇ СПІВПРАЦІ - Диха, Марія; Колісніченко, Пауліна; Павло́вський Сергій; Сазонець, Ігор; Саленко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Мета дослідження — емпірично оцінити динаміку зовнішньоекономічної діяльності в умовах гіпердинамічної трансформації політики міжнародної співпраці на основі заданих даних і параметрів. У роботі використано поєднання методів часових рядів і структурного аналізу: перевірку стаціонарності за допомогою розширеного тесту Дікі-Фуллера, тест коінтеграції Енгла-Ґрейнджера, специфікацію моделі корекції помилки для короткострокових взаємозв’язків між експортом та імпортом, тести структурної нестабільності (кумулятивних сум і перевірки Чоу) та індекс Герфіндаля-Гіршмана для оцінювання товарної концентрації. Емпірична база складається з річних даних експорту та імпорту України за 2000–2024 роки й структурних зрізів за 2024 рік. Результати показують, що рівні експорту поводяться як тренд-стаціонарні, а імпорт має характеристики процесу з одиничним коренем. При цьому на повній вибірці довгостроковий зв’язок між агрегатами торгівлі не підтверджується на стандартному рівні значущості. Водночас модель корекції помилки виявляє статистично значущу короткострокову реакцію експорту на зміни імпорту й значущий термін корекції помилки, що вказує на режимну (а не глобально стабільну) рівновагу. Фінансовий аналіз установлює помірно високу концентрацію експорту за товарними розділами та дещо вищу концентрацію імпорту за країнами-партнерами, що підвищує чутливість до політичних і логістичних шоків на стороні постачання. Практичне значення полягає в обґрунтуванні необхідності синхронізації торговельної дипломатії та регуляторних інструментів із політикою диверсифікації ринків збуту й постачання, а також у формуванні індикаторів моніторингу (швидкість корекції, еластичності, індекс Герфіндаля-Гіршмана), які можна вбудувати в систему аналітичного супроводу ухвалення рішень. Методика є відтворюваною, прозорою за розрахунками й сумісною з подальшим розширенням моделі, зокрема включенням додаткових детермінант, часово мінливих параметрів і аналізом підвибірок.