УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ДИНАМІЧНОСТІ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЧЕРЕЗ ОЦІНЮВАННЯ НАЯВНИХ ПРОЄКТІВ - Косович, Богдана; Дмитрук, Вікторія; Максимець, Юрій; Станько, Тетяна; Синиця, Світлана; Фурса, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є побудова практичного інструментарію для управління інноваційно-інвестиційною безпекою підприємства в умовах динамічності зовнішнього середовища через оцінювання його наявних інноваційних проєктів. Об՚єктом дослідження є процес управління інноваційно-інвестиційною безпекою підприємства, що включає формування та реалізацію п՚яти інноваційно-інвестиційних проєктів за обраним підприємством. Запропоновано сценарно-стохастичну модель оцінювання, яка поєднує моделювання Монте-Карло, авторегресійний процес для індексу турбулентності зовнішнього середовища та геометричний броунівський рух для грошових надходжень від інноваційних проєктів. Ключовою результативною змінною є чиста приведена вартість, обчислена з урахуванням змінної ставки дисконту, чутливої до індексу турбулентності. Ризик портфеля відображено через імовірність від’ємної чистої приведеної вартості, вартість під ризиком та умовну вартість під ризиком. Вихідні дані складаються з п’яти проєктів одного підприємства з різною маржинальністю, інтенсивністю зростання виручки, волатильністю та чутливістю до зовнішніх шоків за бюджетного обмеження. У межах базового сценарію з підвищеною турбулентністю зовнішнього середовища очікувані значення чистої приведеної вартості виявилися від’ємними, що свідчить про високу ціну невизначеності й потребу в корекції параметрів проєктів. Помірний сценарій із м’якшою динамічністю покращує результати, однак не забезпечує стійкого перевищення нульового порога для очікуваного значення чистої приведеної вартості. Практична користь моделі полягає в можливості перевіряти життєздатність портфеля інновацій з урахуванням мінливості та гіпердинамічності зовнішнього середовища, порівнювати альтернативні склади проєктів і формувати правила ухвалення рішень з обмеженнями ризику з метою забезпечення прийнятного рівня інноваційно-інвестиційної безпеки на підприємстві.