ВПЛИВ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ НА ВАРТІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА: ДАНІ ПРО ТОРГОВІ ТА СЕРВІСНІ ПІДПРИЄМСТВА, ЩО ТОРГУЮТЬСЯ НА В’ЄТНАМСЬКІЙ ФОНДОВІЙ БІРЖІ - Тао, Нгуєн Тхі Тху; Лінь, Фам Тхі Мі; Хієн, До Кам; Тай, До Дюк (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У цьому дослідженні розглянуто вплив механізмів корпоративного управління (КУ) на вартість компаній, що займаються торгівлею та наданням послуг, які котируються на фондовому ринку В’єтнаму в період із 2019 по 2024 рік. Сектор торгівлі та послуг становить понад 25% загальної ринкової капіталізації на фондових біржах Хошиміна й Ханоя. Цей сектор зазнав значної волатильності вартості активів і зростання капіталу через порушення, спричинені COVID-19, і відновлення після пандемії. У дослідженні використана вибірка з 40 компаній, що включає збалансовані та незбалансовані панельні дані за шість років. Це дає комплексний огляд динаміки між структурами управління та оцінкою вартості компаній у цьому секторі. Вартість компанії в першу чергу вимірюють за допомогою коефіцієнта Тобіна Q як основної залежної змінної, а рентабельність активів (ROA) та рентабельність капіталу (ROE) використовують як альтернативні показники для забезпечення надійності. Незалежні змінні відображають кілька аспектів корпоративного управління, включаючи розмір ради директорів, частку незалежних директорів, подвійну функцію генерального директора, гендерну різноманітність у раді директорів і рівні іноземної та інституційної власності. Крім того, для виділення впливу управління на вартість компанії використовують набір фінансових контрольних змінних, таких як левередж, розмір компанії, зростання доходів, коефіцієнт ліквідності та вік компанії. У дослідженні застосовано метод узагальнених найменших квадратів (GLS) для панельних даних із метою розв՚язання потенційних економетричних проблем, таких як гетероскедастичність та автокореляція. Результати показують, що політика утримання готівкових коштів є найважливішим чинником, який визначає вартість компанії, що підтверджує нелінійну (перевернуту U-подібну) залежність між ліквідністю та оцінкою вартості. Інші змінні управління, включаючи розмір ради директорів, подвійну функцію генерального директора, гендерну різноманітність і структуру власності, не мають статистично значущого впливу. Результати дослідження надають нові емпіричні докази взаємодії між фінансовою політикою та корпоративним управлінням у секторі споживчих товарів В’єтнаму ф підкреслюють важливість підтримання оптимальної ліквідності та ефективних стандартів управління для збереження вартості й конкурентоспроможності компанії на ринках, що розвиваються.