РОЗВИТОК ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Згалат-Лозинська, Любов; Глєбова, Алла; Тютюнник, Світлана; Аведян, Людмила; Величко, Артем; Чернявський, Георгій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті проаналізовано вплив ключових макроекономічних чинників, динаміки валового внутрішнього продукту, рівня інфляції та масштабів тіньової економіки на формування інвестиційного потенціалу небанківських фінансових установ в Україні в умовах воєнного стану. Здійснено оцінку змін інвестиційного потенціалу за 2015–2024 рр. з використанням інтегрального індексу, що дозволило комплексно врахувати вплив макроекономічних і секторних показників. Установлено, що значне падіння ВВП, інфляційні коливання та поширення тіньової економіки протягом кризових років суттєво знижують рівень інвестиційної спроможності НФУ, водночас періоди економічного відновлення характеризуються поступовим зростанням інтегрального індексу інвестиційного потенціалу. Здійснено порівняльний аналіз динаміки окремих компонентів індексу, який показав, що найбільший внесок у коливання потенціалу здійснюють зміни ВВП та інфляційні шоки, а рівень тіньової економіки істотно впливає на зменшення прозорості фінансових потоків. Розроблено підхід до оцінки інвестиційного потенціалу небанківських фінансових установ і ринку фінансових послуг в Україні, який поєднує кількісну фінансову аналітику, макроекономічні індикатори та секторні характеристики. Дослідження дозволяє вимірювати динаміку потенціалу у фінансовому еквіваленті та визначати вагомість кожного чинника й формувати підґрунтя для стратегічних управлінських рішень, що дає змогу не лише теоретично оцінити стан інвестиційної привабливості ринку, а й практично обґрунтувати політику стимулювання інвестиційної активності в умовах сучасної економічної та політичної нестабільності. Отримані результати мають важливе теоретичне й практичне значення для розробки ефективної політики підтримки небанківського фінансового сектора в умовах воєнного часу та післявоєнного відновлення України.