ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ В ЕПОХУ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ: СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ГЛОБАЛЬНИХ ІННОВАЦІЙ І СТРАТЕГІЧНИХ ВИКЛИКІВ У МАРОККАНСЬКОМУ КОНТЕКСТІ (2020–2025 РР.) - Тузані, Уалід; Еламрані, Хамід; Лааруссі, Мохаммед (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Інтеграція штучного інтелекту (ШІ) в банківський сектор привертає все більше уваги в усьому світі завдяки своїй здатності сприяти оптимізації ефективності, зниженню ризиків і підвищенню прибутковості. Великі ринки, такі як Китай та Індія, уже продемонстрували позитивний вплив штучного інтелекту, зокрема за допомогою інтелектуального кредитного скорингу та розмовних чат-ботів, тим самим підвищуючи задоволеність клієнтів. Однак марокканський контекст залишається недостатньо вивченим, незважаючи на те, що банківський ландшафт поступово стає все більш диджиталізованим і існує нагальна потреба в інноваціях, спрямованих на поліпшення клієнтського досвіду з погляду персоналізації, довіри та зручності для користувача. Щоб розв’язати це питання, ми проведемо систематичний огляд академічної літератури, опублікованої протягом 2020-2025 років, із використанням протоколу PRISMA. Зосередження наших досліджень на Scopus, Web of Science та IEEE Xplore дозволило нам виявити та відібрати близько 30 досліджень, які відповідали нашим суворим критеріям (застосування штучного інтелекту в банківській галузі, фінансові показники, показники задоволеності клієнтів тощо). Вибрані статті були закодовані та проаналізовані на основі їхнього емпіричного й методологічного внеску. Результати підкреслюють сприятливий загальний вплив штучного інтелекту на банківські показники, включаючи прибутковість, управління ризиками та операційну ефективність, водночас наголошуючи на важливості довіри та персоналізації для покращення клієнтського досвіду. У Марокко дефіцит емпіричних даних робить необхідними цілеспрямовані дослідження для оцінки конкретного впливу штучного інтелекту на місцеві банки та підтримки їхньої цифрової трансформації. Підсумовуючи, цей огляд пропонує кілька напрямів для майбутніх досліджень і пропонує основу для інформування стратегій упровадження штучного інтелекту в банківських установах, що розвиваються.