ВІДНОСНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФІСКАЛЬНОЇ ТА ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ В СПРИЯННІ ЕКОНОМІЧНОМУ ЗРОСТАННЮ В НЕПАЛІ - Непал, Прамшу; Поудел, Омкар; Ачарія, Прадіп; Шреста, Саджіб Кумар (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У цій дослідницькій роботі розглянуто ступінь ефективності фіскальної та грошово-кредитної політики в сприянні економічному зростанню в Непалі протягом 1976-2023 років шляхом застосування моделі авторегресійного розподіленого лагу (ARDL). Використані щорічні дані Світового банку, де фіскальну політику визначають зростанням державних витрат, а монетарну політику – широким зростанням грошей, при цьому зростання експорту включено як контрольну змінну. Тести одиничного кореня й границі підтвердили змішану інтеграцію й тривалу коінтеграцію між змінними. Емпіричні результати свідчать, що монетарна політика має сильний і значний вплив на довгострокове зростання ВВП, водночас фіскальна політика має лише невеликий і короткостроковий вплив. Збільшення широкої грошової маси на 1% додає близько 0,51% до реального ВВП, що еквівалентно приблизно 185 мільйонам доларів США на рік. Зростання експорту на 1% збільшує ВВП на 0,099% або близько 36 мільйонів доларів США на рік. І навпаки, державні видатки демонструють негативний довгостроковий ефект на рівні –0,115, що означає потенційне скорочення ВВП майже на 42 мільйони доларів США, що свідчить про неефективність фіскальних розподілів. Термін виправлення помилок демонструє негативний знак зі статистичною значущістю, схвалюючи швидке пристосування до рівноваги. Діагностичні тести перевіряють стабільність моделі, її нормальність і відсутність серійної кореляції. Результати показують, що грошово-кредитні та зовнішні секторальні фактори є основними довгостроковими драйверами економічного зростання Непалу. Фіскальні заходи навпаки дають лише короткостроковий поштовх. Дослідження рекомендує посилити грошово-кредитне управління, підвищити фіскальну ефективність і стимулювати експорт для забезпечення стійкого та збалансованого зростання в Непалі. Майбутні дослідження мають вивчати галузеві та нелінійні реакції на фіскальні й монетарні заходи з метою уточнення цільових політичних заходів.