ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ У КОНТЕКСТІ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ УКРАЇНИ - Тарчинець , Олексій; Сакун, Олександра; Маргасова, Вікторія; Тарасюк , Галина; Вдовенко, Наталія; Артемов, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Стаття присвячена актуальній темі значення інвестиційного потенціалу в антикризовому управлінні економікою України. В умовах воєнного стану національна економіка піддається кризовим проявам, що нерідко спричинене недостатністю внутрішніх фінансових ресурсів держави у стані ведення війни, а тому саме залучення інвестицій через нарощення інвестиційного потенціалу може стати ключовим інструментом підтримки економіки держави та її повоєнного відновлення. Метою дослідження є визначення сутності поняття інвестиційного потенціалу та уточнення його значення для антикризового управління національною економікою. У статті запропоновано визначити інвестиційний ресурс як реальну можливість акумулювати фінансові ресурси до окремих секторів національної економіки з подальшим ефективним їх застосуванням задля створення нових продуктів і послуг із метою задоволення суспільного попиту. Під час дослідження здійснено економіко-математичне моделювання з подальшим прогнозуванням інтегрального показника інвестиційного потенціалу України під впливом таких факторів: ВВП (валовий внутрішній продукт; наявний дохід населення в розрахунку на одну особу; капітальні інвестиції; загальна сума витрат на науково-технічну діяльність; мінімальна заробітна плата; місячний прожитковий мінімум у країні. За результатами моделювання виявлено, що інвестиційний потенціал України має тенденцію до зменшення. У таких умовах негативного прогнозного тренду необхідною є розробка стратегічних рішень щодо управління інвестиційним потенціалом із метою скорочення впливу деструктивних факторів і підвищення гнучкості державної інвестиційної політики. Створення сприятливого інвестиційного клімату, активізація інвестиційної діяльності, формування позитивного інвестиційного іміджу країни створять необхідні умови для зростання інвестиційних надходжень, а отже, фінансового забезпечення протидії кризовим проявам в економіці, спричинених повномасштабною війною.