ТОКЕНІЗАЦІЯ АКТИВІВ РЕАЛЬНОГО СЕКТОРУ ЯК ДРАЙВЕР ТРАНСФОРМАЦІЇ ГЛОБАЛЬНИХ РИНКІВ КАПІТАЛУ - Шарафан Родiон; Туголуков, Олександр; Люшенко, Дмитро; Закаблуківський, Артем; Трач, Владислава; Собко, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Токенізація активів реального сектору стає дедалі більш популярною серед інвесторів, що посилює вплив цієї тенденції на глобальні ринки капіталу. Метою роботи був аналіз поточного стану ринку токенізованих активів та дослідження гіпотетичного впливу цього ринку на глобальні ринки капіталу. В роботі було використано методи статистичного аналізу, кореляційного аналізу, регресійного аналізу, метод ARIMA, тестування за допомогою теста Грейнджера. В результаті дослідження було відзначено прогнозне зростання ринку токенізованих активів у 27 разів у 2030 році порівняно з 2023 роком, що свідчить про посилення їх впливу на глобальні ринки капіталу. Аналіз засвідчив позитивну залежність ринкової капіталізації токена PAXG від ціни золота. Також було виявлено, що волатильність токена вища, ніж фізичного золота, що робить його більш нестабільним у короткостроковій перспективі. За тестом Грейнджера було підтверджено причинно-наслідковий вплив ціни золота на ринкову капіталізацію PAXG у короткостроковій перспективі, тоді як зворотний вплив капіталізації токена на ціну золота не виявлено. Регресійний аналіз продемонстрував, що ціна золота може пояснити близько 44,5% варіації ринкової капіталізації PAXG, однак існують і інші значущі фактори впливу. Прогнозні тенденції показали, що капіталізація токена випереджає зростання ціни золота, тож можна припустити, що подальше зростання ринку токенів може чинити вплив на ціну фізичного золота. Подальші дослідження можуть стосуватися оцінки впливу інших класів токенізованих активів на глобальні ринки капіталу.