ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ТА НЕСТАБІЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Білий, Михайло; Кравченко, Андрій; Лесун, Сергій; Федорів, Юрій; Пентелейчук, Мирослав; Акінчиць, Олексій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Ринок фінансових послуг у сучасних умовах стрімко трансформується та адаптується до нових реалій. Така трансформація обумовлена в першу чергу розвитком цифрової економіки та високими ризиками нестабільності й на світових ринках капіталу, і всередині окремих країн. Фінансові установи намагаються адаптуватися під нові умови, зберігаючи власну конкурентоспроможність. При цьому ринок фінансових послуг є висококонкурентним ринком, де спостерігається досить складна боротьба між банківськими й небанківськими фінансово-кредитними уcтановами за клієнтів. Це у свою чергу також стимулює такі установи постійно змінюватися й шукати нові можливості для підвищення власної конкурентоспроможності. Проведено дослідження теоретичних і прикладних аспектів процесу формування конкурентних переваг фінансових установ в умовах становлення цифрової економіки та сучасних загроз стабільності їхнього функціонування. Це було реалізовано через виокремлення особливостей функціонування ринку фінансових послуг, які впливають на процеси формування попиту й пропозиції на ньому. Визначено роль конкурентних переваг у забезпеченні ефективної діяльності фінансових установ, що дало можливість виокремити основні їх типи, а саме: цінові, репутаційні, технологічні, організаційні, фінансові, маркетингові, кадрові. Увагу приділено визнанню сутності цифровізації та обґрунтуванню її ролі в розвитку ринку фінансових послуг. Це реалізовано через аналіз характерних рис споживання фінансових послуг Millennials та Of Gen Xers. У підсумку обґрунтовано вплив цифрових технологій і на процес надання фінансових послуг, і на процес функціонування самих фінансових установ. Проаналізовано вплив цифровізації на процес формування конкурентних переваг цих установ, сучасні тенденції використання ними окремих типів цифрових технологій.