ФІНАНСОВІ МЕХАНІЗМИ ТА ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНИХ РИЗИКІВ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИВАТНО-ПУБЛІЧНИХ ПАРТНЕРСТВ У ГАЛУЗІ СТАЛОГО ТУРИЗМУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Роїк, Оксана; Теребух, Андрій; Бублик, Ліля; Теодорович, Лариса; Дністрянська, Наталія; Стадницька, Юлія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У дослідженні розроблено фінансово-аналітичну та ризик-орієнтовану методологічну основу для оцінювання доцільності впровадження приватно-публічного партнерства (ППП) в галузі сталого туризму України в умовах воєнного стану. Дослідження зосереджується на визначенні ефективних фінансових механізмів, інвестиційних інструментів і стратегій мінімізації ризиків, здатних забезпечити безперервність і відновлення туристичної інфраструктури в умовах фіскальних обмежень і загроз безпеці. Запропонована методика інтегрує інституційні, економічні, фінансові та соціальні показники з кількісними інструментами оцінювання ризиків, зокрема методом пріоритетного номера ризику (RPN) й багатокритеріальним оцінюванням, що дає змогу сформувати комплексний індекс фінансової та інвестиційної готовності до реалізації проєктів ППП. Емпіричні дані отримано на основі офіційної статистики, регіональних програм розвитку й експертного опитування 112 фахівців, які представляють органи державного управління, наукові установи та бізнес-середовище. Результати дослідження свідчать про суттєву регіональну диференціацію фінансової спроможності й рівня ризику. Західні області, зокрема Львівська, Івано-Франківська та Закарпатська, характеризуються високим інвестиційним потенціалом і стійкістю (0,70–0,87); центральні регіони демонструють помірний рівень готовності (0,55–0,69), водночас південні та східні території стикаються з критичними фінансовими й безпековими обмеженнями (<0,55). Аналіз показує, що обмежений доступ до зеленого й пільгового фінансування, висока вартість капіталу та макроекономічна нестабільність є основними фінансовими ризиками, які впливають на ефективність ППП в галузі туризму. У ході дослідження доведено, що успішність приватно-публічного партнерства в сталому туризмі залежить від інституційної зрілості, фінансових інновацій і ефективного розподілу ризиків між державним і приватним секторами. Посилення фіскальної спроможності, запровадження змішаних моделей фінансування та розширення доступу до міжнародних й інвестиційних інструментів є ключовими передумовами післявоєнного відновлення туристичної галузі України. Запропонована методологія надає політикам інструмент, який можна повторно використовувати для оцінки фінансової стійкості, визначення пріоритетності інвестиційних проєктів і розробки адаптивних механізмів ДПП, що забезпечують баланс між прибутковістю та соціально-економічними й екологічними цілями.