НАУКОВІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙ ТА ОНОВЛЕННЯ КАПІТАЛУ АГРАРНОГО СЕКТОРА УКРАЇНИ - Захарчук, Олександр; Вишневецька, Оксана; Мельник, Сергій; Кропивко, Максим; Кондратюк, Вадим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Інвестиції та сучасне матеріально-технічне оснащення є ключовими чинниками сталого розвитку аграрного сектора, які сприяють зростанню виробництва, підвищенню продуктивності праці та зміцненню продовольчої безпеки. Модернізація сільського господарства шляхом оновлення основних засобів забезпечує ефективніше використання ресурсів, підвищення віддачі від капіталу та скорочення виробничих витрат. Український аграрний сектор під час війни зазнав значних втрат: скорочення інвестицій, руйнування виробничої інфраструктури, ускладнення логістики постачання техніки та зниження доступу до фінансових ресурсів. Метою дослідження є аналіз сучасного стану матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарського виробництва, виявлення основних тенденцій його розвитку та розробка пропозицій щодо відновлення інвестиційної активності й технічного потенціалу галузі. У дослідженні використано монографічний, порівняльний, аналітичний, табличний, графічний та абстрактно-логічний методи. Установлено, що процеси реформування аграрних підприємств спричинили кризові явища у формуванні їхньої технічної бази, що негативно позначилося на забезпеченості виробництва основними засобами. Дослідження виявило міцний зв’язок між інвестиційною активністю, технічним оснащенням і рівнем ефективності використання капіталу. Дослідження виявило тенденцію до зниження ефективності використання основних засобів і капітальних інвестицій у довгостроковому періоді. Водночас скорочення кількості техніки не є ознакою занепаду, а свідчить про підвищення продуктивності наявних машин і проблеми у вітчизняному машинобудуванні, яке не задовольняє потреб аграрного сектора. Запропоновано напрями вдосконалення технічного забезпечення сільського господарства, що передбачають інноваційний розвиток, оновлення техніко-технологічної бази, активізацію інвестиційної діяльності й посилення державної підтримки для забезпечення сталого розвитку аграрного виробництва.