ЕКСПЕРТНА ПРАКТИКА ЗАХИСТУ ІНТЕРЕСІВ БАНКІВ У РАЗІ НЕПОВЕРНЕННЯ КРЕДИТІВ - Рязанова, Наталія; Левченко, Валентина; Рудой, Володимир; Даниленко, Юлія; Богатирьова, Катерина; Зелениця, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Стаття присвячена експертному дослідженню підтвердження розміру матеріальної шкоди (збитків), завданих банкам від неповернення кредитів, що своєю чергою обумовлена важливістю проведення експертних досліджень для аналізу стану функціонування банківської системи. Метою дослідження є узагальнення методики з проведення експертних досліджень, визначених органами контролю в межах їхньої компетенції, з питань підтвердження розміру матеріальної шкоди (збитків), завданих банкам від неповернення кредитів, на основі узагальнення практики призначення й провадження судово-економічних експертиз. За результатами дослідження встановлено, що на сьогодні застосування методики з питань підтвердження розміру завданої банкам матеріальної шкоди (збитків) від неповернення кредитів, дозволяє в систематизованому вигляді проводити дослідження на основі узагальнення практики призначення й провадження судово-економічних експертиз. А також надає практичні рекомендації з розв՚язання питань, що стосуються документального підтвердження розміру матеріальної шкоди (збитків), завданих банкові, дані яких викладені в акті (звіті, висновку) перевірки, що містить розрахунок матеріальної шкоди (збитків) банку, виконаний на підставі низки облікових і регулюючих документів.