РОЗВИТОК ЗЕД В УКРАЇНІ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ - Попело, Ольга; Косач, Ірина; Волок, Руслан; Євсієнко, Мирослав; Колотило, Леонід; Хребтань, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У статті розглянуто основні аспекти розвитку зовнішньоекономічної діяльності в умовах цифровізації банківського сектора економіки. Обґрунтовано взаємозалежність функціонування банківської системи та зовнішньоекономічної діяльності. Проаналізовано наявність цифрового потенціалу вітчизняної економіки. Проведений аналіз цифрового потенціалу України на основі методики Network Readiness Index дозволяє зробити висновок про суттєві позитивні зрушення щодо рівня цифрової грамотності, здатності населення до сприйняття цифрових змін, наявності інституційних можливостей у царині державного управління. Проаналізовано стан зовнішньоекономічної діяльності України, який засвідчив такі тенденції: скорочення обсягів прямих іноземних інвестицій в Україну, стан зовнішньої торгівлі в Україні характеризується нарощуванням вартісних і фізичних обсягів, існує проблема зниження валютних надходжень від експорту. Обґрунтовано, що розв’язання проблем розвитку зовнішньоекономічної діяльності, окрім нівелювання чинників безпеки, ризику, політичної та фінансової нестабільності й інституційного супроводу, має враховувати цифрову трансформацію та специфіку нових банківських технологій. Досліджено основні тенденції цифровізації банківської галузі, визначено основні трансформації, що відбуваються в сучасній банківській системі та мають вплив на процеси зовнішньоекономічної діяльності. Визначено, що інтеграція української банківської системи як суб՚єкта зовнішньоекономічної діяльності та світового ринку капіталу відбувається поетапно під впливом економічних, організаційних, політичних чинників. Охарактеризовано сутність традиційної та цифрової моделей організації роботи банку. Обґрунтовано важливість стратегічного управління зовнішньоекономічною діяльністю у взаємодії з подальшою цифровізацією банківської діяльності. На основі проведеного SWOT-аналізу визначено основні механізми управління зовнішньоекономічною діяльністю в умовах цифровізації банківської системи.