СЕКТОРАЛЬНІ ДЕТЕРМІНАНТИ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - Шкварчук, Людмила; Слав’юк, Ростислав; Васильцов, Данило (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Дослідження присвячене аналізові впливу галузевих факторів на формування структури капіталу підприємств різних секторів економіки України. Особливу увагу приділено визначенню ключових чинників, що впливають на рівень левериджу, включаючи прибутковість, тривалість операційного циклу, обсяг кредиторської заборгованості та розмір активів. Застосовуючи метод багатофакторного регресійного аналізу, автори дослідили залежності між цими змінними в семи секторах економіки: сільському господарстві, добувній промисловості, переробній промисловості, енергетиці, транспорті, інформаційних технологіях та адміністративному обслуговуванні. Результати показують, що найбільш впливовими факторами є обсяг активів та обсяг кредиторської заборгованості. Так, у сільському господарстві та добувній промисловості великі підприємства частіше використовують внутрішні фінансові ресурси, уникаючи залучення позикових коштів. Натомість у транспортній та інформаційній галузях кредиторська заборгованість є основним джерелом фінансування, що узгоджується з положеннями теорії ієрархії фінансування. Водночас такі чинники, як прибутковість і тривалість операційного циклу, демонструють слабку кореляцію з рівнем левериджу, що вказує на їхню другорядну роль у фінансових рішеннях підприємств. Практичне значення роботи полягає у формулюванні рекомендацій для фінансових установ та інвесторів щодо оцінки ризиків і потенційних можливостей кредитування фірм у різних секторах. Отримані результати свідчать про можливість застосування універсальних методів оцінки фінансового стану компаній, що спрощує процес ухвалення рішень щодо фінансування. Висновки дослідження також можуть бути корисними для розробників економічної політики, оскільки демонструють необхідність диференційованого підходу до регулювання фінансового середовища залежно від специфіки сектора.