ЯК ДЕВАЛЬВАЦІЯ ВПЛИВАЄ НА ВАЛЮТНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ДОХОДИ ДОМОГОСПОДАРСТВ - Мікулов, Сергій; Шкодіна, Ірина; Глущенко, Ольга; Стеценко, Тетяна; Нечипорук, Людмила; Швайко, Мар’яна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті розглянуто вплив податкового навантаження на інвестиційні стратегії українських інвесторів, ураховуючи фактори девальвації гривні, прибутковість іноземних валютних фінансових інструментів та інвестиційний період. На основі використання методів кореляційного аналізу та кластерного аналізу були визначені ключові фактори, що впливають на рівень податкових зобов’язань. Було змодельовано вплив податкових зобов’язань на прибутковість інвестиційного портфеля за різних макроекономічних умов. Для аналізу було використано 136 500 змодельованих інвестиційних сценаріїв з урахуванням змінних рівнів девальвації UAH, доходності фінансових активів і таймінгу інвестицій. Результати моделювання показали, що короткострокові стратегії (до 5 років) мають високу волатильність податкового навантаження, особливо в умовах значної девальвації національної валюти. Якщо девальвація зростає більш ніж на 40%, податкове навантаження різко зростає, особливо якщо дохідність портфеля нижча за 3%. Оптимальними умовами для стабільного рівня оподаткування є дохідність інвестиційного портфеля в діапазоні від 7% до 15% на рік, ставка девальвації UAH до 10% на рік і інвестиційний період від 10 до 25 років. Було досліджено нинішню іноземну практику податкових пільг і спеціальних інвестиційних рахунків. Порівняльний аналіз чинних податкових пільг в Україні показав, що їхній реальний вплив на інвесторів обмежений через низький рівень соціальної відповідальності, завищені вікові обмеження, відсутність широкої диверсифікації активів і подвійне оподаткування. На основі отриманих результатів були розроблені рекомендації щодо реформування податкової політики в інвестиційному секторі. Упровадження таких реформ збільшить податкове навантаження для інвесторів, покращить інвестиційний клімат і зменшить ризик відтоку капіталу за кордон, що є критично важливим у контексті фінансової стабільності України.