ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ НА ПОПИТ І ПРОПОЗИЦІЮ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ У КРАЇНАХ ЄС - Корчинський, Іван; Шульган, Ірина; Курносенко, Лариса; Маштакова, Наталія; Татарінов, Роман; Шуліко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Мета дослідження полягає в науковому обґрунтуванні методичного підходу структурного моделювання впливу зовнішніх факторів попиту й пропозиції та трансформації результатів у план управлінських дій. Основними завданнями дослідження є ідентифікація та відбір зовнішніх факторів попиту й пропозиції в країнах Європейського Союзу, побудова бінарних і вагових матриць їхніх взаємозв’язків, розрахунок показників загального впливу й загальної залежності та MICMAC-класифікації, установлення відповідностей між факторами й маркетинговими цілями та формування на цій основі пріоритизованого плану управлінських дій для фінансових установ і вектора маркетингу для ринку фінансових послуг країн Європейського Союзу. Це досягається через структурне моделювання впливу зовнішніх факторів попиту й пропозиції та перетворення отриманих результатів на пріоритизований план управлінських дій. Актуальність зумовлена потребою пов’язати зовнішні фактори впливу на попит і пропозиції з реальними маркетинговими результатами. Методологія передбачає застосування експертного аналізу за методом Дельфі для відбору факторів і фіксації прямих причиново-наслідкових зв’язків. Побудовано бінарні й вагові матриці залежностей, сформовано «ребра з предикатами» за типами впливів, обчислено серійні показники загального впливу й загальної залежності з урахуванням непрямих шляхів, виконано класифікацію чинників у площині Matrices d’Impacts Croisés Multiplication Appliquée à un Classement та побудовано матриці відповідності «чинник → цілі маркетингу» з оцінками. Отримані результати показали, що на боці попиту провідним драйвером виступають макроумови домогосподарств, водночас демографічні зрушення й фінансова залученість формують стійкі вектори зміцнення довіри й розширення цифрових каналів. У результаті сформовано пріоритетне ранжування факторів і узгоджений план дій у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій пріоритетності.