ОЦІНЮВАННЯ СЦЕНАРІЇВ КРИЗОВОГО РОЗВИТКУ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ У СИСТЕМІ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ АНТИКРИЗОВИХ УПРАВЛІНСЬКИХ ЗАХОДІВ - Лаптєв, Михайло; Лаптєв, Сергій; Захаров, Олександр; Кириченко, Оксана; Тимошенко, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена оцінюванню сценаріїв кризового розвитку на промислових підприємствах у системі стратегічного планування антикризових заходів, побудові когнітивної моделі взаємозв’язків і кількісному відтворенню впливів на проміжні результати. Дослідження спирається на базові чинники, які були позначенні від X1 до X14, та проміжні показники, які в свою чергу були позначені від O1 до O3, за даними трьох відібраних нами підприємств за 2024 рік. Показники нормовано до безрозмірних індексів з урахуванням напряму корисності, далі побудовано матриці щільності взаємозв’язків, когнітивні карти та окремі для кожного підприємства рівняння, що відтворюють вплив ліквідності структури капіталу покриття відсоткових платежів оборотного циклу витрат і ринкових концентрацій на частку прострочених зобов’язань завантаження потужностей і короткострокову платоспроможність. Запропоновано узгоджену процедуру калібрування чутливостей і вільних членів, яка забезпечує трасованість від експертної та емпіричної інформації до розрахункових результатів і дозволяє відтворити зафіксовані значення для кожного з відібраних підприємств. У роботі сформовано матрицю стратегічних альтернатив на перехресті двох керованих площин, доступу до фінансування антикризових заходів і зрілості антикризового управління й готовності до змін. Перехресне поєднання високого та низького рівнів породжує чотири сценарії: оптимістичний, консервативний, помірно оптимістичний, песимістичний. На основі чотирьох сценаріїв для кожного підприємства розроблено конкретні пропозиції щодо антикризових управлінських дій, які можуть бути використані керівниками та фінансовими менеджерами промислових підприємств, консультантами з антикризового управління.