ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КОНТРОЛІНГУ В СИСТЕМУ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ БАНКАМИ УКРАЇНИ - Ваолевська, Леся; Янчук, Артем; Бліхар, Марія; Мельниченко, Богдана; Вінічук, Марія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Метою дослідження є комплексне обґрунтування економіко-правових аспектів запровадження в систему стратегічного управління банками України інвестиційного контролінгу, спрямованого на підвищення ефективності інвестиційних рішень, зміцнення фінансової стійкості, забезпечення прозорості управлінських процесів і формування інституційних передумов для гармонізації національної банківської практики із сучасними європейськими стандартами корпоративного управління та фінансового контролю. У статті розглянуто теоретичні аспекти інвестиційного контролінгу, його роль у підвищенні ефективності управлінських рішень, а також у забезпеченні фінансової стабільності й стратегічної стійкості банків. Здійснено аналіз нормативно-правового середовища щодо корпоративного управління та внутрішнього контролю, виявлено переваги й обмеження регулювання. На підставі результатів проведеного емпіричного дослідження 5 банків України за 2018–2024 рр. сформовано модель впливу інвестиційного контролінгу на фінансову результативність банків, що враховує показники корпоративного управління та регуляторних обмежень. Установлено статистично значущий позитивний вплив інвестиційного контролінгу на рентабельність активів банків в Україні. Доведено необхідність інтеграції контролінгових функцій у корпоративну структуру банку та активізацію використання інноваційних цифрових аналітичних інструментів. Сформульовано рекомендації щодо вдосконалення механізмів підвищення ефективності інвестиційного контролінгу в системі стратегічного управління банками України, серед яких обґрунтовано необхідність інституалізації інвестиційного контролінгу в нормативно-правовій базі банківського сектора; формування стандартів і розроблення методичних рекомендацій із запровадження інвестиційного контролінгу; інтеграції інвестиційного контролінгу із системою корпоративного управління; удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення; посилення взаємодії між регуляторними органами та банківськими установами.