ЩОДО МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ФОРМУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛУ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНИХ СТАРТАПІВ У ГАЛУЗІ ІКТ: АПРОБАЦІЯ РЕСУРСНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ТА ЕКОНОМЕТРИЧНОГО ПІДХОДІВ - Куцик, Петро; Лупак, Руслан; Любохинець, Лариса; Процикевич, Ксенія; Процикевич, Арсен; Микитин, Олег (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті здійснено науково-прикладне обґрунтування вдосконалення моделювання процесів формування та реалізації потенціалу високотехнологічних стартапів у галузі ІКТ шляхом апробації ресурсно-функціонального та економетричного підходів. Методико-прикладний базис дослідження ґрунтується на використанні кореляційно-регресійного, дисперсійного та коваріаційного аналізу для обґрунтування впливу чинників ресурсного забезпечення на реалізацію потенціалу суб’єктів господарювання в галузі ІКТ України. До ключових характеристик формування та реалізації потенціалу високотехнологічних стартапів у галузі ІКТ віднесено процеси інтелектуально-кадрового, фінансово-інвестиційного, матеріально-технічного та інноваційно-технологічного забезпечення. Оновлення та осучаснення управлінських рішень щодо покращення реалізації потенціалу високотехнологічних стартапів у галузі ІКТ запропоновано здійснювати шляхом розширення традиційного аналізу стану й тенденції розвитку ІКТ-сектора методичними рекомендаціями, спрямованими на формування узагальнювальних висновків щодо якісних і кількісних характеристик розвитку галузевих високотехнологічних стартапів із застосуванням описового, компаративного та структурно-темпорального аналітичного інструментарію. Розроблено системну інформаційно-аналітичну модель реалізації потенціалу суб’єктів господарювання в галузі ІКТ, апробацію якої здійснено шляхом економетричних розрахунків, де основна увага зосереджена на визначенні взаємозв’язків і залежностей між обраними компонентами аналізу, оцінюванні рівня впливу тенденцій ресурсного забезпечення на здатність досягати поставлених цілей, виявленні статистично значущих відмінностей між середніми інтегральними значеннями складових і ступеня однорідності вибірок; впливу якісних факторів на результати формування та реалізації досліджуваного потенціалу з урахуванням складових і їхніх елементів, які можуть спотворювати виконання поставлених завдань.