РОЛЬ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТОРА В ПІДВИЩЕННІ ФІНАНСОВОЇ ПІДЗВІТНОСТІ В ДЕРЖАВНІЙ СИСТЕМІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ІНДОНЕЗІЇ - Сухартаті, Тіті; Фатіма, Хаяті; Сікспрія, Недсал (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Фінансова підзвітність в індонезійських політехнічних інститутах BLU, які керують асигнуваннями державного бюджету в статусі агентств із надання публічних послуг, залишається постійним викликом для управління. Повторні фінансові порушення, задокументовані Вищою аудиторською радою Індонезії (BPK RI), висвітлюють значні слабкі місця в управлінні державними фінансами. У цьому дослідженні розглянуто, як внутрішні аудитори можуть покращити фінансову підзвітність у цих закладах, де такі порушення свідчать про серйозні проблеми в управлінні. Хоча Постанова уряду № 60 від 2008 року (SPIP) передбачає створення внутрішніх підрозділів нагляду (SPI), існує мало емпіричних даних щодо того, як ефективність внутрішнього аудиту впливає на фінансову підзвітність у цьому контексті. Використовуючи теорію агентських відносин (Jensen & Meckling, 1976) та теорію управління (Davis et al., 1997), це дослідження оцінює, чи ефективність внутрішнього аудиту — вимірювана через діяльність із моніторингу, забезпечення та консультування, що відповідає стандартам IIA (2024), — дозволяє передбачити результати фінансової підзвітності в індонезійських політехнічних інститутах, що мають статус BLU. Від березня по червень 2025 року було проведено кількісне опитування, у якому взяло участь 30 респондентів — керівників і внутрішніх аудиторів — із 12 політехнічних інститутів BLU, які давали відповіді за п’ятибальною шкалою Лікерта. Аналіз даних включав просту лінійну регресію та валідацію за допомогою інтерв’ю й аналізу документів. Результати показують сильну позитивну кореляцію між ефективністю внутрішнього аудиту й фінансовою підзвітністю, підкреслюючи важливість моніторингу, забезпечення та консультування для зміцнення фінансового управління. Проте структурні недоліки залишаються, зокрема недостатня оцінка фінансових ризиків і відсутність офіційної системи, що пов’язує внутрішній аудит із системами управління ризиками. Індонезійські політехнічні інститути терміново потребують інтегрованих систем внутрішнього аудиту й управління ризиками, що відповідають нормам SPIP і стандартам BLU. Пріоритетами є розширення повноважень SPI та вдосконалення навичок аудиторів з аналізу фінансових ризиків для мінімізації фінансових втрат держави. Це дослідження надає систематичні емпіричні дані щодо взаємозв’язку між внутрішнім аудитом і фінансовою підзвітністю в індонезійських політехнічних інститутах BLU, сприяючи поглибленню знань про аудит у державному секторі та фінансове управління, а також надаючи інформацію для інституційних реформ у країнах, що розвиваються.