ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ В ДЕРЖАВНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ ПІД ЧАС ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Куанг Бінь, Та; Тран, Те Ну; Нгуєн Тхі, Тан Хай; Нгуєн, Тху Хієн (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Внутрішній аудит дедалі більше визнають важливим механізмом для сприяння прозорості й підзвітності в державному секторі, особливо в країнах, що розвиваються, таких як В’єтнам. Однак стрімкий початок цифрової трансформації фундаментально змінює організаційні потоки даних і ландшафт ризиків, що вимагає переоцінки чинників, які визначають успіх аудиту. Засноване на інституційній теорії та ресурсно орієнтованому погляді (RBV), це дослідження досліджує критичні чинники, що впливають на ефективність внутрішнього аудиту (IAE) у в’єтнамських державних підприємствах (ДП) під час цієї технологічної зміни. Дані були зібрані через структуроване онлайн-опитування, проведене з жовтня по листопад 2024 року для 150 практиків, включаючи внутрішніх аудиторів, зовнішніх аудиторів і керівників відділів. Аналітична основа використовувала описову статистику, альфу Кронбаха для надійності, дослідницький факторний аналіз (EFA) з обертанням Varimax і багатовимірну регресію OLS для перевірки запропонованих гіпотез. Емпіричні результати визначають п’ять значущих предикторів IAE: підтримку вищого керівництва, професійну компетентність, доброчесність і об’єктивність, ІТ-можливості та якість координації з зовнішніми аудиторами. Регресійна модель демонструє надійну пояснювальну силу, що становить приблизно 74,6% дисперсії ефективності аудиту (USD R^2 \приблизно 0,746, p < USD 0,001). Зокрема підтримка вищого керівництва та професійна компетентність є найглибшими чинниками, що підтверджує, що спонсорство керівників і спеціалізована експертиза залишаються основою управління в державних підприємствах. Крім того, ІТ-можливості й забезпечення співпраці з зовнішніми аудиторами суттєво сприяють якості аудиту, підкреслюючи, що підходи, засновані на даних, такі як безперервний аудит і аналітика даних, є необхідними в високошвидкісному цифровому середовищі. Дослідження надає практичні рекомендації для керівників державних підприємств щодо посилення управлінської відданості, прискорення впровадження автоматизованих інструментів аудиту й створення структурованих етичних рамок для подолання труднощів цифровізації. Стаття завершується покращеною структурою для керівників державного сектора для орієнтування в цифрових ризиках, підкреслюючи необхідність інтегрованих технологічних та етичних гарантій.