ФІНАНСУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ ІЗ БЕЗПЕКОВИХ ІННОВАЦІЙ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОМ ТУРИСТИЧНИХ КЛАСТЕРНИХ БІЗНЕС-СТРУКТУР - Барна, Марта; Минів, Роман; Виноградова, Олена; Черкаський, Олексій; Бондаренко, Світлана; Мельник, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
Стаття присвячена дослідженню фінансування інвестиційних проєктів, спрямованих на впровадження безпекових інновацій у системі маркетингового управління туристичних кластерних бізнес-структур. У роботі обґрунтовано, як фінансові рішення, обсяги капітальних інвестицій та інноваційні безпекові технології впливають на ефективність маркетингових стратегій, інструментів комунікації та управлінських механізмів туристичних кластерів. Проведено комплексний статистичний, економічний та економіко-математичний аналіз за 2020–2024 рр., що дав змогу встановити взаємозв’язок між інвестиційною активністю, рентабельністю та результативністю маркетингового управління кластерних суб’єктів. Показано, що інтеграція фінансових ресурсів із маркетинговими інструментами – цифровими каналами взаємодії, кластерною кооперацією, диференціацією туристичного продукту та системами безпеки – формує стійку конкурентну позицію підприємств. Розроблені моделі прогнозування демонструють, що інвестування в безпекові інновації не лише підвищує фінансову результативність, а й оптимізує процеси маркетингового управління, зміцнює кластерну взаємодію та підвищує адаптивність туристичних бізнес-структур до викликів зовнішнього середовища. Практична цінність дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо інтеграції безпекових інновацій у систему маркетингового управління туристичних кластерів з урахуванням регіональних особливостей, інвестиційної привабливості та стратегічних пріоритетів сталого розвитку.