ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВОГО ТА ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ НА ФІНАНСОВУ ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗДРІБНИХ ПІДПРИЄМСТВ, ЩО КОТИРУЮТЬСЯ НА В’ЄТНАМСЬКІЙ ФОНДОВІЙ БІРЖІ - Дук, Кхуонг Хуен; Дунг, Ву Куок; Хіеу, Фам Ван; Хау, Нгуєн Ван; Тай, До Дюк; Нгок, Доан Тхі Нгует (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У цьому дослідженні розглянуті впливи ефективності використання капіталу (CEE) та ефективності людського капіталу (HCE) — двох ключових компонентів інтелектуального капіталу, реалізованих за допомогою рамки VAIC, — на фінансові показники роздрібних компаній, зареєстрованих на В’єтнамській фондовій біржі, при цьому контролюючи розмір фірми й тип фінансової звітності. Спираючись на незбалансовану панель із 34 зареєстрованих ритейлерів із 2016 по 2023 рік (259 спостережень за рік компанії), аналіз застосовує OLS, оцінювачі фіксованих і випадкових ефектів, а також узагальнені найменші квадрати для оцінки взаємозв’язків між ЦЗЕ та HCE та трьома показниками ефективності: рентабельністю активів (ROA), рентабельністю власного капіталу (ROE) й Q-фактором Тобіна. Результати свідчать, що й CEE, і HCE позитивно та статистично значущо пов’язані з усіма трьома результатами, що свідчить про те, що більш ефективне використання фізичного капіталу й людських ресурсів сприяє вищій прибутковості та вищій оцінці ринку. Розмір фірми має негативний зв’язок із ROA, але позитивний зв’язок із Q-ю Тобіна, що свідчить про те, що великі компанії можуть стикатися з обмеженнями операційної ефективності, але отримувати вигоду від більш сприятливих очікувань зростання. Крім того, моделі ефективності відрізняються залежно від того, чи подають компанії консолідовану чи окрему фінансову звітність, особливо щодо ROA та ROE. Ці результати надають нові галузеві докази ефективності інтелектуального капіталу в сучасній роздрібній торгівлі В’єтнаму та пропонують практичні наслідки для менеджерів, інвесторів і політиків.