МЕТОДОЛОГІЯ МОДЕЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНИХ АГРОПРОМИСЛОВИХ SMART-ПІДПРИЄМСТВ У СИСТЕМІ СТАРТАП-МЕНЕДЖМЕНТУ - Лутковська, Світлана; Пузирьова, Поліна; Вавдіюк, Наталія; Безкровний, Олександр; Кальченко, Микола; Куцай, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні вивчено теоретико-прикладні засади моделювання інноваційних стратегій фінансової безпеки конкурентоспроможних агропромислових SMART-підприємств у системі стартап-менеджменту. Акцент зроблено на тому, що сучасні умови функціонування аграрного сектора України характеризуються зростанням технологічної турбулентності, поглибленням цифровізації виробничих процесів і зростанням ролі інноваційних інструментів у забезпеченні фінансової стабільності. У таких умовах фінансова безпека перестає бути лише функцією контролю ризиків – вона трансформується в багатовимірну систему, де взаємодіють інвестиційна активність, технологічні зміни, швидкість оновлення бізнес-моделей, цифрова зрілість підприємства та його здатність інтегрувати стартап-технології в ключові операційні процеси. У роботі обґрунтовано, що конкурентоспроможність агропромислових SMART-підприємств безпосередньо залежить від здатності формувати інноваційні фінансові стратегії, які одночасно забезпечують адаптивність, стійкість і розвиток. Показано, що в цифровому середовищі посилюється взаємозалежність між інвестиційними рішеннями, технологічним оновленням, продуктивністю та ризиками. Важливо, що в статті приділено увагу практичним аспектам застосування фінансово-аналітичних інструментів для оцінювання ефективності інноваційних проєктів, а також механізмам інтеграції стартап-управління в стратегічний контур фінансової безпеки підприємств агротехнологічного сектора. Наукова новизна дослідження полягає в поглибленому розкритті ролі цифрових інновацій, гнучких управлінських рішень та інтенсифікації інвестиційних процесів у формуванні фінансової стійкості SMART-підприємств. Доведено, що системне застосування інноваційних стратегій створює умови для підвищення фінансової стійкості, зниження чутливості до ризиків і зміцнення позицій у стартап-екосистемах аграрного сектора. Результати роботи мають прикладне значення для розробки дієвих механізмів економічної безпеки, удосконалення фінансової політики та формування інноваційно орієнтованої моделі розвитку агропромислових SMART-підприємств.