ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ СТАРТАПІВ ІЗ ФОРМУВАННЯ МІЖНАРОДНИХ КЛАСТЕРНИХ БІЗНЕС-СТРУКТУР ЯК БЕЗПЕКОВА СТРАТЕГІЯ ІННОВІНГУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Єременко, Андрій; Колесник, Тетяна; Бабаєв, Денис; Сердюк, Ольга; Шерстюк, Олександр; Гнатенко, Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2025)
У дослідженні вивчено фінансовий менеджмент стартапів у процесі формування міжнародних кластерних бізнес-структур та обґрунтовано його роль як безпекової стратегії інновінгу територіальних громад України. Показано, що в умовах турбулентного безпекового середовища, масштабної цифрової трансформації та посилення інтернаціоналізації виробництва стартапи стають ключовими агентами економічної стійкості, оскільки здатні акумулювати зовнішній венчурний капітал, інтегруватися в глобальні мережі та формувати транскордонні інноваційні потоки. Проаналізовано динаміку інвестицій у стартапи України протягом 2020–2024 рр., що засвідчила й циклічність розвитку, і зміщення акцентів у бік секторів оборонних технологій, цифрової інфраструктури та високотехнологічних рішень. Виявлено, що стартапи, інтегровані в міжнародні кластери, демонструють вищі показники фінансової результативності та стійкості порівняно з локальними інноваційними ініціативами. Розкрито просторові відмінності інноваційного розвитку українських міст, які виступають ядрами кластерних взаємодій і визначають траєкторії формування локальних інноваційних систем. На основі реконструйованих даних сформовано кількісну оцінку інноваційно-безпекового потенціалу територіальних громад за допомогою індексу SICI, що дозволило встановити прямий зв’язок між інноваційною активністю, рівнем кластерної інтегрованості та безпековою стійкістю. Показано, що громади, які перебувають у зоні впливу великих технологічних хабів, значно швидше трансформують інноваційні ресурси в зростання економічної та соціальної безпеки. Отримані результати підкреслюють зростання значення кластерно-мережевих моделей у фінансовому менеджменті стартапів і відкривають нові можливості для формування територіальних стратегій розвитку на основі інтернаціоналізації, кооперації та інтеграції в глобальні інноваційні екосистеми. Запропоновані аналітичні підходи дозволяють удосконалити практику управління інноваційними потоками та підвищити рівень безпекового інновінгу на місцевому й національному рівнях.