ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА АГРОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УПРАВЛІННІ ТОРГІВЕЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ - Білецька, Ірина; Горобець, Наталія; Вартанова, Олена; Шимановська-Діанич, Людмила; Когут, Артур; Зось-Кіор, Микола (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті відображено підходи до оцінювання фінансової безпеки агропереробних підприємств (на прикладі цукрової галузі України) крізь призму управління торгівельною діяльністю. Наукова робота фокусується на виявленні того, як рішення в галузях збуту, ціноутворення, логістики та експортної диверсифікації транслюються в показники стійкості, ліквідності, рентабельності та ймовірності банкрутства. Методологія дослідження ґрунтується на системному та міждисциплінарному підході до оцінювання фінансової безпеки агропереробних підприємств. У результаті дослідження визначено ключові тенденції розвитку цукрової галузі України, згруповано основні показники, результати яких чинять вплив на фінансову безпеку агропереробних підприємств. Установлено, що для агропереробних підприємств цукрової галузі України визначальними чинниками фінансової безпеки є ефективність управління збутом, рівень логістичних витрат, структура капіталу та частка експортних операцій, що безпосередньо впливають на показники ліквідності, рентабельності та кредитоспроможності. Доведено, що поєднання багатомодельної діагностики банкрутства, індикаторів системи Біверa та авторських інтегральних показників торговельного навантаження й фінансової еластичності дозволяє обґрунтовано ідентифікувати рівень фінансової стійкості підприємств і сформувати прогнозні оцінки їхньої фінансової безпеки. Отримані висновки та окремі результати дослідження створили основу для політики планування управлінської системи фінансової безпеки в агропереробній галузі, зокрема через покращення ефективності стратегій щодо збуту продукції, оперативного контролю видатків та цілеспрямованого впорядкування структури капіталу. Висновки розширюють розуміння архітектоніки підтримки фінансової безпеки агропереробних підприємств і підсилюють теоретико-методичну основу для формування ефективних організаційно-управлінських рішень у царині торгівельної діяльності, інвестування та планування фінансової політики або стратегії.