ДИДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК ФАКТОР СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА - Фоміна, Олена; Оленцевич, Наталія; Гоголєва, Наталія; Тишко, Олександр; Янковський, Валерій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Мета дослідження полягає у визначенні ролі диджиталізації як ключового фактора соціально-економічної трансформації суспільства та обґрунтування механізмів її впливу на економічну систему й економічну поведінку соціуму. На основі аналізу Індексу цифрової трансформації та Індексу телекомунікаційної інфраструктури було здійснено оцінку стану цифрової трансформації в Україні. Для побудови лінійної моделі динаміки Індексу телекомунікаційної інфраструктури та оцінки тенденцій диджиталізації було застосовано метод найменших квадратів. На основі побудованої регресійної моделі розроблено нетривалий прогноз процесів диджиталізації. Установлено, що диджиталізація функціонує як соціально-економічне явище, що трансформує спосіб життя та економічну поведінку громадян. Такий підхід дозволяє раціонально та збалансовано застосовувати інструменти економічної політики для впливу на розвиток національної економіки. Також звернута увага на певні ризики, пов’язані з процесом диджиталізації, зокрема пов’язані з порушенням інформаційної безпеки, розкриттям персональної інформації й особистих даних громадян, комерційних, технологічних і фінансових аспектів діяльності фірм і компаній. Визначено принципи, що лежать в основі трансформації соціальних відносин під впливом диджиталізації. Диджиталізація є соціально-економічним феноменом, який трансформує спосіб життя та економічну поведінку громадян; її активний розвиток дозволяє обґрунтовано й зважено використовувати інструменти економічної політики для розбудови національної економіки й соціального розвитку суспільства. Ураховуючи особливості еволюції сучасної цифрової економіки, потрібно постійно проводити моніторинг новітніх технологій, переваг і загроз їх упровадження, оперативно реагуючи на нові ризики, і так упроваджувати у власну діяльність лише ті технології, що вже пройшли випробування та зарекомендували себе на ринку інформаційних товарів і послуг.