ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ ТА ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД: ІНСТРУМЕНТИ В КРИЗОВИХ СИТУАЦІЯХ - Хмельников, Артем; Батрименко, Олег; Третяк, Олексій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
У статті розглянута здатність інститутів публічного врядування економічними процесами на місцевому рівні адаптуватися до загроз, розробляти стратегічні плани та координувати діяльність, пов’язану з економічною безпекою. В умовах російської агресії велике значення має дотримання процедур і порядку ухвалення рішень, планування бюджету, відкритість проєктів, зміцнення інфраструктурної спроможності тощо. У цьому контексті встановлено, що публічне врядування має усвідомлювати значення економічної небезпеки від потенційної кризи. Мають бути застосовані такі інструменти управління, як аналіз загроз і викликів, пілотна апробація рішень, контроль над їх імплементацією. Установлено, що особливості політичних взаємодій усередині громади та етнічний склад місцевих спільнот вирішально впливають на вектор політичного управління в період кризи. Розкрито специфіку економічної нерівності в умовах сучасних міських кластерів, яка базується на нерівності в міжнародних відносинах. Розкривається значення розбіжностей у стратегіях економічної безпеки, що залежать від самої природи кризи. Комплексна оцінка цих станів формує знання про загальний стан економічної безпеки громади та необхідність ухвалення відповідних зважених рішень. Обґрунтовано, що боротьба публічного менеджменту за ефективність ухвалення рішень на місцевому рівні потребує чітких стосунків з іншими інститутами влади (регіональними, центральними тощо). Стан економічної безпеки територіальних громад значно погіршується через нові виклики, пов’язані з руйнуванням інфраструктури та нестачею ресурсів. Виявлено, що міжнародні стандарти підвищення рівня економічної безпеки спонукають звернути увагу на необхідність широкої координації міждисциплінарних інституцій та економічних гравців. Умови забезпечення економічної безпеки громади потребують виважених рішень щодо їх перетворення на ефективні інструменти захисту інтересів громади. За умови адресної та масштабної міжнародної допомоги органи державної влади територіальної громади здатні відновити працездатність багатьох своїх установ та об’єктів інфраструктури. Установлено, що державне управління має бути відкритим до постійного діалогу з усіма учасниками та стейкхолдерами економічної безпеки.