ІНВЕСТУВАННЯ СОЦІАЛЬНО ЗНАЧУЩИХ ПРОЄКТІВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА: УДОСКОНАЛЕННЯ ЮРИДИЧНОЇ ПІДТРИМКИ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Сіделковський, Олексій; Богданенко, Анатолій; Чемодуров, Олександр; Карпюк, Сергій; Кобетяк, Андрій; Кірін, Владислав (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Суспільно значущі інвестиційні проєкти в Україні реалізують в умовах постпандемічності та активного воєнного стану, спричиненого повномасштабним збройним уторгненням російської федерації, що посилює потребу в стійких, прозорих і керованих інформаційно-комунікаційних процесах взаємодії з громадянським суспільством. За таких обставин правове забезпечення комунікації не є статичним, воно постійно коригується між вимогами безпеки та необхідністю відкритості, участі й підзвітності, що створює ризики фрагментарності регулювання, непередбачуваності процедур і втрати довіри до інвестування й результатів проєктів. Об’єкт дослідження – це інвестування соціально значущих проєктів громадянського суспільства та пов’язана з ним система юридичної підтримки інформаційно-комунікаційних процесів між ініціаторами проєктів, органами публічної влади, донорами та громадськістю. Предмет дослідження: норми, інструменти та механізми юридичної підтримки інформаційно-комунікаційних процесів під час підготовки, фінансування та реалізації соціально значущих проєктів громадянського суспільства. Метою роботи є формалізоване оцінювання пріоритетів удосконалення правового забезпечення зазначених процесів та обґрунтування практичних рекомендацій щодо підвищення їхньої ефективності в кризових умовах. Методологічною основою дослідження є багатокритеріальне експертне оцінювання з використанням методу наближення до ідеального розв’язку, який дозволяє ранжувати альтернативи розвитку правового режиму через порівняння відстаней до «ідеального» й «найгіршого» профілів. Розглянуто три альтернативи, а саме: посилення впливу воєнних дій і погіршення правового забезпечення, збереження системи без змін, а також послаблення правових обмежень. Практичне значення роботи полягає в тому, що сформована модель і результати ранжування можуть бути використані органами публічної влади, ініціаторами та виконавцями суспільно значущих інвестиційних проєктів, а також інститутами громадянського суспільства для обґрунтування змін до нормативного регулювання й стандартизації процедур комунікації.