ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЕКОЛОГО-ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Тресцов, Мирослав; Данилевич, Наталія; Тарнавський, Михайло; Віблий, Петро; Іваній, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Еколого-інноваційна діяльність великих підприємств потребує не лише технологічних рішень, а й фінансової архітектури, здатної забезпечувати стабільне інвестування, контроль вартості капіталу та результативність використання ресурсів. У нашому дослідженні увагу зосереджено на фінансовому забезпеченні підвищення ефективності еколого-інноваційної діяльності як на процесі перетворення фінансових ресурсів на вимірюваний інноваційний результат. Об’єктом дослідження є система фінансового забезпечення еколого-інноваційної діяльності на рівні підприємств. Предметом дослідження є взаємозв’язок між показниками фінансового забезпечення, зокрема капітальними інвестиціями, витратами на енергоефективність, операційним грошовим потоком, борговим навантаженням і вартістю фінансування, та інтегральною еколого-інноваційною результативністю. Метою роботи є формування й апробація кореляційно-регресійної моделі оцінювання впливу фінансових чинників на еколого-інноваційну результативність і розробка рекомендацій щодо вдосконалення фінансового забезпечення на прикладі Приватного акціонерного товариства «МХП» й Товариства з обмеженою відповідальністю «МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ». Методологічною основою виступили кореляційний аналіз для виявлення напрямів і сили статистичних зв’язків між змінними та регресійне моделювання для оцінювання внеску ключових фінансових показників у пояснення варіації інтегрального показника еколого-інноваційної результативності. Практичне значення дослідження полягає в тому, що запропонована модель і підготовлений інструментарій можуть бути використані підприємствами для регулярного моніторингу ефективності фінансового забезпечення еколого-інноваційної діяльності, обґрунтування інвестиційних пріоритетів і коригування фінансової політики з урахуванням фінансових обмежень.