ІННОВАЦІЇ, РОЗВИТОК ФІНАНСОВИХ РИНКІВ, ПРИТОКИ КАПІТАЛУ ТА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В КРАЇНАХ ЄВРОПИ - Шкрум’як, Ольга; Біленко, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Питання економічного зростання та його причин досліджують протягом тривалого часу, проте традиційні моделі не можуть повною мірою пояснити, чому після того як держава досягає так званого «економічного рубежу зростання», конкурувати й наближатися до провідних економік за допомогою лише традиційних факторів, таких як нагромадження капіталу, стає дедалі складніше. І хоча проведено безліч досліджень, які стверджують, що людський капітал та інновації стимулюють зростання тоді, коли традиційні фактори втрачають свій вплив, досі немає одностайної відповіді щодо того, як саме ці чинники взаємодіють між собою. Метою цієї роботи є відповідь на такі питання: чому Європа втратила звання лідера інновацій і першість у темпах економічного зростання та рівні фінансового розвитку? Чому в країнах Європи існують суттєві відмінності в рівні розвитку цих факторів і як регіонові їх подолати? Автори досліджують, як розвиток фінансових ринків, інноваційна діяльність та обсяги притоку іноземного капіталу впливають на економічний розвиток країн Європи. Систематизувавши існуючі підходи та дослідження, автори дійшли висновку, що різні фактори по-різному впливають на різні країни залежно від рівня їхньої структурної зрілості. Саме тому з метою отримання точніших результатів країни було поділено на три групи залежно від рівня розвитку: країни Східної та Центральної Європи, які, хоча й відстають від провідних економік, мають суттєвий потенціал до зростання; країни Південної Європи, які зазнали найбільшого стресу внаслідок кризи 2008 року та досі відчувають її вплив; а також скандинавські країни – провідні інноваційні європейські економіки з розвиненими фінансовими ринками. Результати, отримані в ході економетричного аналізу, свідчать про те, що науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи (НДДКР) як індикатори інноваційної активності мають найбільший вплив на економічне зростання в усіх групах країн. Ба більше, іноземний капітал та інновації взаємодоповнюють одне одного, посилюючи свій вплив на економічний розвиток. У довгостроковому періоді НДДКР стабільно стимулюють економічне зростання, і цей вплив є тим сильнішим, чим більше країни інвестують в інновації. У короткостроковій перспективі саме іноземний капітал – і позичковий, і підприємницький – підсилює вплив інновацій на валовий внутрішній продукт. Ця робота підтверджує наявність і короткого, і тривалого взаємозв’язку між економічним зростанням, інноваціями, фінансовим розвитком і розвитком ринку капіталів, а також пояснює, як і чому ці зв’язки відрізняються в різних країнах. Результати дослідження можуть бути корисними й для державних діячів, і для інституцій, що працюють над зміцненням інноваційної спроможності та підтримкою сталого економічного зростання в Європі.