ІНВЕСТИЦІЙНІ СТИМУЛИ ДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ - Швець, Наталія; Вахович, Ірина; Романчукевич, Віталій; Рудевська, Вікторія; Ковальчук, Надія; Мороз, Євгеній (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2026)
Метою цього дослідження було обґрунтувати стратегічні підходи до формування результативної системи залучення та використання інвестицій, спрямованої на екологічне оновлення аграрного сектора, зміцнення соціальної відповідальності підприємств і забезпечення тривалої економічної стабільності України. Методологія дослідження ґрунтувалася на використанні структурно-порівняльного, системно-аналітичного, фінансово-економічного та контент-аналізу, що дозволило дослідити державні, приватні й міжнародні інвестиційні потоки, регіональну структуру капіталовкладень і ефективність діяльності провідних аграрних компаній. Результати дослідження засвідчили істотну волатильність інвестицій протягом 2021–2025 років. 2021 року обсяг капітальних інвестицій зріс на 23,9% – до 68 мільярдів гривень, однак 2022 року через воєнні дії він скоротився на 27%, до 49,6 млрд грн. 2023 року спостерігалося відновлення: обсяг інвестицій досяг 63,8 млрд грн, або 1,7 млрд дол. США. 2024 року в сільське господарство було вкладено 45 млрд грн а загальна вартість угод зі злиття та поглинання на ринку України становила 1,17 млрд дол. США. У першому півріччі 2025 року інвестиційна активність зберегла позитивну динаміку: понад 29 млрд грн капітальних вкладень, із яких 21,9 млрд грн припадало на вирощування однорічних і дворічних культур, 5,7 млрд грн – на тваринництво, а 1,1 млрд грн – на післяврожайну діяльність. Найбільші обсяги інвестицій були зафіксовані в Київській (3,05 млрд грн), Полтавській і Чернігівській областях (по 1,6 млрд грн). Значний внесок зробили грантові програми Світового банку, що профінансували аграрний сектор на понад 50 млн дол. США, а також підтримка Міжнародної фінансової корпорації та Європейського банку реконструкції та розвитку. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання його результатів державними установами, інвестиційними фондами та аграрними підприємствами для оптимізації механізмів залучення капіталу й підвищення ефективності інвестиційної політики.